Afet Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1293250

Aşağıda verilen afetlerin sadece olduğu yeri etkilemediğini gösteren kanıtlardan hangisi doğrudan veya dolaylı olarak insan müdahalesinin olmadığını gösterir?


Kesintiye uğrayan sanayi üretiminin başka bölgelerde ve ülkelerde ciddi parça tedariği oluşturması 

İç savaş sonucu oluşan zorunlu göçler

Komşu ülkenin baraj gibi su kaynaklarını kontrol edememesi sonucu ülkede sel oluşumu 

Nükleer santralde yaşanan kaza ile oluşan radyoaktif sızıntının ülke sınırlarını aşıp birtakım olumsuz etkilere neden olması

Yanardağ patlaması sonucu zararlı gaz bulutlarının diğer ülkelerdeki insanları etkilemesi


Yanıt Açıklaması:

Etkilenen bölgelerde alınacak önlemler ve zarar azaltma çalışmaları bu sebeple diğer ülkeleri de yakından ilgilendirmekte ve işbirliği içerisinde çalışmalar yürütülmesi gerektiğini göstermektedir. 2011 yılında Japonya’da yaşanan deprem buna güzel bir örnek oluşturmaktadır. Depremin etkilediği bölgelerde kesintiye uğrayan sanayi üretimi başka bölgelerde ve ülkelerde ciddi parça tedariği sorunları oluşturmuştur. Bir başka örnek ise, 2011 yılında Suriye’de başlayan çatışmalar neticesinde milyonlarca insandan oluşan büyük bir kitlenin Türkiye’ye zorunlu göç hareketidir. Bu göç hareketi Türkiye sınırları dışında ve Türkiye ile ilgisi olmayan bir durum sonucu ortaya çıkmış ancak Türkiye’yi çok ciddi bir biçimde etkilemiştir. Edirne ve çevresinde belirli zamanlarda yaşanan sel ve taşkın olayları başka bir örnek olarak gösterilebilir. Aslında komşu ülke Bulgaristan’da bulunan su kaynaklarının kontrol edilememesi ve gerekli önlemlerin alınamaması neticesinde taşkınların sınır ötesine geçerek Edirne ve çevre bölgeleri etkilediği görülmektedir. 1986 yılında Ukrayna’da bulunan Çernobil nükleer santralinde yaşanan kaza ve sonucunda ortaya çıkan radyoaktif sızıntı ülke sınırlarını aşmış ve Avrupa’dan Ortadoğu’ya uzanan geniş bir coğrafyada bir takım olumsuz etkilere neden olmuştur.

Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum