Aile Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1303924

Verimsiz aile davranışları ekonominin inceleme alanı olabilir mi?


Ortak Tercih,

İşbirliksiz Pazarlık,

Toplam Fayda Tercihi,

İşbirlikçi Pazarlık,

İttifak Modeli,


Yanıt Açıklaması:

Aile ekonomisinde, birinci jenerasyon modeller, ''ortak tercih'' modelleridir. Ailenin tek bir fayda fonksiyonunu maksimize ettiğini varsaymaktadır. Ortak tercih modelleri, aile davranışının, gelir elde eden ve kaynakları kontrol eden kişiden bağımsız olarak ailenin toplam fayda fonksiyonunu maksimize etmek olduğunu ima etmektedirler.

İkinci jenerasyon modeller, aile içindeki dağılım ve aile davranışı konularında birincilerden daha farklı sonuçlar elde etmektedirler. Bu modeller, gelirin babanın kontrolünde olmasının aile davranışı üzerinde annenin kontrolünde olmasından daha farklı sonuçlar ürettiği ile ilgili çok sayıda ampirik bulguyla desteklenen sonuçlar elde etmektedirler. Ekonomi literatüründe oyun teorisine dayanan aile ekonomisi modellerinin ilki ''işbirlikçi pazarlık'' modelleridir.

Ortak tercih (birinci jenerasyon), işbirlikçi pazarlık (ikinci jenerasyon) modellerinin her ikisinde de aile davranışı Pareto optimaldir. Diğer bir değişle kaynaklar aile içinde öyle bir dağılmışlardır ki, ailenin hiç bir ferdinin refah durumu diğer aile fertlerinin durumu bozulmaksızın daha iyi bir hale gelecek şekilde kaynaklar yeniden dağıtılamamaktadır. İkinci jenerasyon oyun teorisine dayalı aile modellerinin ikinci versiyonu ise Pareto-optimum varsayımının kalkması halindeki aile davranışını incelemektedir ve ''işbirliksiz pazarlık'' modeli olarak isimlendirilmektedir. İşbirliksiz pazarlık modelleri verimsiz aile davranışını da ekonominin içine sokmakta ve ailelerin Pareto-optimal sonuçlara ulaşmasını sağlayacak koşulların araştırılmasına izin vermektedir. Aile hukuku, sosyal normlar ve geleneklerde resme dahil edilmektedir. Normlar ve gelenekler aile içi pazarlığın yapıldığı ana yapıyı ve çevreyi belirlemekte ve dolayısı ile pazarlığın olası sonuçlarını etkilemektedir.  Aile ekonomistleri, evlilik piyasasının rolünün önemini işaret etmekte ve aile hukukundaki değişimin ve devletin aileye yönelik politikalarının uzun dönemde ortaya çıkaracağı sonuçların doğru değerlendirilmesinde evlilik piyasasının önemini vurgulamaktadır. Aile lie ilgili ekonomik modeller, modern toplumlar için hayati önemi olan pek çok alana yönelik politikaların tasarlanmasında ve değerlendirilmesinde önemli araçlar haline gelmektedir.  

Yorumlar
  • 0 Yorum