Aile Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1304196
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de kadınların toplumsal statüsünün yükseltilmesi süreci ile ilgili gerçekleri yansıtan bir ifade değildir?
1990’lar Türk kadın hareketinde kurumsallaşma ve örgütlenmeyi getirmiştir |
1980’li yıllardan sonra Türk feminizmi daha etili bir hareket halini almıştır |
Cumhuriyet Dönemi’nin başlangıcında verilen haklardan yararlanma sosyo-ekonomik düzeyi yüksek kadınlarla sınırlı kalmıştır |
Cumhuriyet’in kuruluşu ile birlikte kadın hakları yasalaşmıştır |
Osmanlı Dönemi’nde kadınlar dünyadaki feminist eylemlerden habersizdir |
Cumhuriyet kurulur kurulmaz kadın hakları da yasallaşmıştır. Türkiye’nin diğer İslâm ülkelerinden farklılığı özellikle kadınların eğitimi konusunda belirgindir. Kadınlara sağlanan haklar ve kadın eğitimine verilen önem eski rejimin parçalanmasında stratejik öneme sahip kilit bir öğedir. Ancak bu politikalardan yararlananlar daha çok sosyo-ekonomik düzeyi yüksek ailelere mensup kadınlar olmuştur. Kadınların eğitim düzeyi ile akademisyen olma ya da iş dünyasına atılma arasında sıkı bir ilişki bulunmasına rağmen eğitim olanaklarından yararlanan kadın sayısı çok sınırlı kalmıştır. Pek çoğu, kendilerine tanınan hakları ya hiç ya da çok az kullanmışlardır. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nden beri var olan ve dünya feminizmine paralel davranan Türk kadın hareketi, özellikle 1980’lerden sonra kadın haklarını takip konusunda daha kararlı, daha etkili bir yapı kazanmıştır.
Yorumlar
- 0 Yorum