Aile Katılımı ve İşbirliği Deneme Sınavı Sorusu #1012709

Engelli çocuğa sahip ebeveynlerin okul çağında çocuklarıyla ilgili takip etmeleri gereken meselelerden bir seçeneklerden hangisinde verilmiştir? 


Doğru tanının konulması

Yasal hak ve sorumlulukların öğrenilmesi

Ergen akranları tarafından çocuklarının reddedilmesi

Yaşam düzenin sağlanması

Aileden uzak sosyalleşme etkinliklerinin sağlanması


Yanıt Açıklaması:

Engelli çocuğa sahip olması ile birlikte aile, bu gelişim aşamalarında çocukları hakkında bazı kaygılar yaşamaktadır. Bu kaygıların kaynağı aşağıda çocuğun gelişim dönemlerine göre verilmiştir (Ardıç, 2010):

Erken çocukluk döneminde;
aile, doğru tanının konulması, arkadaşların ve ailenin engelli çocuklarının
durumundan haberdar edilmesi, çocukların bir hizmete yerleştirilmesi
ve uzmanlarla ilişkilerin geliştirilmesi konularıyla ilgilenmektedir.

Okul çağında; aile yeni hizmetlerin farkına varılması, yasal hak ve sorumlulukların öğrenilmesi, çocuğun hangi okul hizmetinden yararlanacağının
ve akademik etkinlikler dışındaki etkinliklerin planlanması konularıyla
ilgilenir.

Ergenlik döneminde; engelin uzun süreli doğası, uzun süreli bağlılığın etkilerinin farkına varılması, çocuğun cinsiyeti ve cinsellikle ailenin yüzleşmesi, ergen akranları tarafından çocuklarının reddedilmesi, çocuğun yaşına uygun etkinliklerin bulunması, eğitim süreçlerinin tanımlanması gibi konularla ilgilenir.

Yetişkinlik döneminde; aile çocuklarının yetişkin olarak yetişkin yaşam düzenin sağlanması, aileden uzak sosyalleşme etkinliklerinin sağlanması, ebeveynlerin ölümü ve çocuklarının korunması gibi konularla ilgili sorunlar ve çözüm yolları ile ilgilenirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum