Aile Psikolojisi ve Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #1192208

Aşağıdakilerden hangisi cinsellikle ilgili yanlış ve bilimsel gerçekliği bulunmayan bir ifadedir?


Sertleşme fizyolojik bir olaydır ve konsantrasyon kaybı, kaygı gibi nedenlerle zaman zaman sertleşme kaybı olabilir.

Cinsellikte cinselliği yaşayan kişilerin kendi rızaları ile yaşadıkları her şey onların normalidir.

Sağlıklı ve uyumlu bir erkeğin hiçbir durumda cinsel performansı bozulmaz

Sevişme sırasında çiftlerin birbirine geri bildirim vermesi öğrenmenin en iyi yoludur

Cinsel birleşme cinsel ilişkinin küçük bir bölümüdür


Yanıt Açıklaması:

Cinsel mitler, kişilerin cinsel konularda doğru olduğunu düşündükleri, çoğu zaman abartılı, yanlış, bilimsel değeri bulunmayan inanışlardır ve cinselliğin yaşanmasını sınırlarlar. Çoğumuz aynı cinsel modeli öğrenmiş olmakla birlikte belirli mitler her birimizi farklı biçimde etkiler. Mitlere inanma derecesi değişir. Bazı mitlerin doğruluğuna nerdeyse tamamen inanılırken bazıları hakkında şüpheler olabilir. İnsanların cinsel hayatını olumsuz etkileyebilen cinsel mitlerden yaygın olarak saptananları şunlardır;

  1. Erkeklerde cinsel organın boyutu cinsel gücün göstergesidir. Ergenlik döneminden itibaren erkeklerin en merak ettikleri konudur. Çünkü penislerinin normal olmayacağı ile ilgili kendi aralarındaki bilimsel desteği olmayan abartılı konuşmalar nedeniyle yoğun kaygıları vardır Cinsel organların yapısı kişiye göre farklılıklar gösterir.
  2. Büyük erkek cinsel organı cinsel ilişki sırasında kadının daha çok uyarılmasını sağlar. Cinsel organın boyutunun ilişki içinde uyarılmaya ya da hazza yönelik etkisi minimaldir.
  3. Erkekler cinsel ilişkiden yalnız cinsel birleşme ve orgazm bekler. Duygusallık ve haz alma çoğunlukla kadınlarda görülür. Maalesef erkekler için sadece saldırganlık, rekabet, kızgınlık, kontrollü olma gibi duygulara izin verilmiş destek gereksinimi, sevgi, yumuşaklık erkeklikten sayılmamaktadır. Ancak bu duygular insana ait ve iki cinsiyet için geçerlidir.
  4. Cinsel ilişkinin başlangıcında sertleşme (ereksiyon) güçlüğü olursa büyük olasılıkla iktidarsızlık gelişecektir. Sertleşme fizyolojik bir olaydır ve konsantrasyon kaybı, kaygı gibi nedenlerle zaman zaman olabilir. Eğer boşalma olmamışsa uyaran vermeye devam edildiğinde sertlik tekrar sağlanabilir.
  5. İlk cinsel birleşmede başarılı olunması sonraki cinsel yaşam boyunca başarılı olacağının göstergesidir. Cinsel sorunlar ilk cinsel deneyimde olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Bir sorun yaşanınca bunun sürekli olacağına dair bir zorunluluk yoktur. Bir sonrakinde tekrarlamayabilir.
  6. Mastürbasyonun cinsel güce zarar verici etkisi olabilir. Çok eskilerden kalmış çoğunlukla ahlaki değer yargıları ile ilişkili bir yanlış inanıştır.
  7. Oral seks olgunlaşmamışlığın göstergesidir ve güvensizdir. Cinsellikte neyin normal olduğuna dair diğer insanların takdiri geçerli değildir. Cinselliği yaşayan kişilerin kendi rızaları ile yaşadıkları her şey onların normalidir. Oral sekste uyarılma kaynaklarından biridir.
  8. Erkek ve kadının cinsel ilgileri ve sorumlulukları temel olarak farklıdır. Cinsellik iki kişi arasında yaşanan ve her ikisinin de eşit derecede katılması gereken ve her ikisinin ortak sorumluluğunda olan bir eylemdir. Cinsel organ yapıları farklı olabilir ancak yaşanan haz benzerdir.
  9. Başka şeylerde olduğu gibi cinsellikte de başarıya ulaşmak çok önemlidir. Hedefe ve başarıya yönelik yetiştirilen erkek, cinselliği de bir performans alanı haline getirmektedir. İki sakıncası vardır. Cinsel hazzı paylaşmak yerine başarı peşinde olan erkek eşinin de hazzını azaltmaktadır. Başarısını kanıtlamak derdinde olan erkek olası bir sorunla karşılaştığında erkekliğiyle ilgili düşünceleri ciddi hasar alacaktır ve belki de bu durum bir cinsel işlev bozukluğunu başlatacaktır.
  10. Sevişme sırasında fantezi kurmak yanlıştır. Fanteziler cinsel uyarılmayı arttırır. Kişinin aklından geçenler konsantrasyonunu bozmuyorsa ve paylaşılmak istenen fantezi cinsel eşe hitap ediyorsa sorun oluşturmayacaktır.
  11. Cinsel birleşme için en doğal pozisyon erkeğin üstte olduğu pozisyondur. Cinsel birleşme pozisyonu çiftlerin tercihine kalan bir durumdur.
  12. Sağlıklı ve uyumlu bir erkeğin hiçbir durumda cinsel performansı bozulmaz. Erkek cinsel ilişkiyi her zaman ister ve buna hazırdır. Erkeklerin cinsel yaşamına bir yük getiren bir yanlış inanıştır. Bu yanlış inanç erkekleri istese de istemese de cinsel ilişkiye girmeye zorlar ve cinsel işlev bozukluğu gelişmesine neden olabilir. Daha da önemlisi kadın erkek ilişkisine, arkadaşlıklara zarar vermektedir.
  13. Sevişmeyi başlatan kadın ahlaksızdır. Cinsel olarak aktif olmak isteyen kadını ketleyen bir inanıştır. Temelinde kadının cinsel olarak arzulu olmasının yaratacağı korkular vardır.
  14. Sevişme her zaman doğal ve kendiliğinden olmalıdır, sevişme hakkında konuşmak ve düşünmek onu bozar. Sevişme sırasında çiftlerin birbirine geri bildirim vermesi öğrenmenin en iyi yoludur.
  15. Sertleşme (ereksiyon) hemen daima cinsel arzu ve uyarılmanın işaretidir. Erkekler fizyolojik olarak özellikle sabahları sertleşme yaşarlar. Sabah sertliklerinin olmaması organik bir sorunun habercisi olabilir.
  16. Cinsel ilişki cinsel birleşme demektir. Cinsel birleşme cinsel ilişkinin küçük bir bölümüdür. Cinsel birleşme uğruna erkeğin diğer cinsel uyarılmaları keşfetmesine engel olur. Birleşme sertleşmeyi gerektirdiğinden sertleşme olmaması panik duygusuna neden olur. Cinselliğin diğer ifadelerinden vazgeçilir. Sertleşme bozukluğu oluşmasına en çok neden olan mittir.
  17. Tüm fiziksel yakınlaşmalar cinsel birleşmeyle bitmelidir. Erkeklere sarılma, öpme, okşama ve diğer duygu türlerinin uygun olmadığı öğretilmiştir. Birçok sevişmeye gitmeyecekse fiziksel yakınlaşmaları geri çevirir. Bu eşlerin duygusal yakınlıklarını sınırlar.
  18. Her erkek her kadına nasıl zevk vereceğini bilmelidir. Kadınlar cinsel deneyimleri olmadığı için kendilerini cinselliğe yabancı bulur. Çoğu kez sadece birkaç kez paralı ilişkisi olan eşlerini ise her şeyi biliyor kabul eder. Erkeklerde bu durumu kabul eder. Başta erkek lehine gibi görünür çünkü erkeğin kendi sevişme biçimini, tarzını sorgulamasına gerek olmadığına dair bir mesaj verir. Ancak eşinin yeterince zevk almadığını ya da orgazm olmadığını öğrenen erkeğe kendi bunun çözümlenmesi gereken bir sorun olarak değil kendi erkekliğinin yetersizliğinin bir kanıtı olarak değerlendirmesine neden olur.
  19. Erkeğin penisinde sertleşmenin kaybı eşini çekici bulmadığı anlamına gelir. Cinsel ilişki sırasında erkeğin dikkati azalabilir ya da ereksiyon geçici olarak ortadan kalkabilir. Ereksiyon kaybı bir felaket olarak algılanırsa tekrar temini oldukça güçleşir.
  20. Bir çift için ‘aynı anda orgazm’ gerçekleştirilmesi gereken en önemli amaç olmalıdır. Bu şekildeki bir beklenti her iki tarafta da performans endişesi yaratır, bu da orgazm taklitlerine, yetersizlik duygularına ve evlilik sorunlarına yol açabilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum