Aile Psikolojisi ve Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #1078684

Ergenlik dönemindeki bir üyesinin yaşadığı uyum sorunlarıyla baş etmesinde anlayışlı ve toleranslı davranan, ergen üyesine uygun sosyal davranışlar için model olan ve sorunlarına duyarlılık gösteren bir aile "sağlıklı aile özelliklerinden" hangisini etkili bir biçimde yerine getirmektedir?


Bağlılık

Takdir etme

Bireylerin desteklenmesi

Ailede rollerin belirli olması

Birlikte zaman geçirmeye istekli olma


Yanıt Açıklaması:

Bağlılık: Güçlü ailelerde aile bireyleri enerji ve zamanlarını aile ile ilgili aktivitelere ayırırlar. Bağlılık hem güzel hem de sıkıntılı zamanlarda aileye sadık kalabilmektir.

Takdir etme: Aile üyeleri birbirlerine takdirlerini gerek sözleri gerek yaptıkları ile belirtirlerse bağlılıkları daha da güçlenecektir. Takdir etme, aile bireylerinin özgüvenlerini artıracaktır.

Ailede rollerin belirli olması: Sağlıklı ailelerde roller açık, belirgin, uygun şekilde düzenlenmiş ve birbirini tamamlayan özelliktedir. Aile üyesinin yaşına, cinsiyetine, kültürel değerlere ve beklentilere göre roller düzenlenmiştir. Sağlıklı ailelerde gerektiğinde rollerin yer değiştirebildiği ve esnek olabildiği de gözlenir. Eğer bir aile üyesi geçici olarak rolünü yerine getiremez ise diğer üyeler onu rolünü üstlenirler.

Birlikte zaman geçirmeye istekli olma: Sağlıklı aileler nicelik ve nitelik olarak birlikte kaliteli zaman geçirirler. Kimse tartışmaların olduğu ağız dalaşmaların, kavgaların olduğu zamanları yaşamak istemez. Aile piknikleri, oyunlar, sohbetlerin yanı sıra doğum günleri, evlilik yıl dönümleri, cenaze törenleri gibi etkinlikler birlik içinde olma duygusunu verir.

Bireylerin desteklenmesi: Aile sistemi en zayıf üyesinin güçlü olduğu kadar güçlüdür. Bu nedenle her bir aile üyesinin yetenek ve becerilerini geliştirmesine destek olunmalıdır. Destek konusunda en hassas olunması gereken dönemler; okul dönemi, fiziksel değişimlerin yaşandığı ergenlik dönemi ve genç yetişkin olarak bireyin yuvadan uçmaya hazırlandığı dönemlerdir.

Ergenlik dönemindeki üyesine sağladığı destekle bu aile sağlıklı aile özelliklerinden bireylerin desteklenmesi özelliğini sergilemiş olmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum