Aile Psikolojisi ve Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #1238882

"Aşırı isyankar ya da aşırı boyun eğici olabilirler. Kaygılı, güvensiz bir kişilik sergileyebilirler. Büyüdüklerinde karşısındaki insanlara zor güvenirler. Tutarsız bir kişilik sergilerler. Karar vermekte güçlük yaşarlar."

Yukarıda sayılan kişilik özelliklerinin aşağıdaki aile tutumlarından hangisi ile yetiştirilmiş çocuklarda görülme olasılığı daha yüksektir?


Baskılı ve Otoriter Aile Tutumu

Aşırı Hoşgörülü ve Gevşek Aile Tutumu

Dengesiz ve Tutarsız Aile Tutumu

Aşırı Koruyucu Aile Tutumu

Demokratik Aile Tutumu


Yanıt Açıklaması:

Dengesiz ve Tutarsız Aile Tutumu

Anne-babanın dengesiz ve kararsız tutumu çocuğun eğitimini ve gelişimini olumsuz açıdan etkiler. Buradaki dengesizlik ve tutarsızlık anne-babanın görüş ayrılığından olabildiği gibi anne veya babanın gösterdikleri değişken davranış biçiminde de görülebilir. Anne-babanın çocuğun yanında çocuk konusunda birbirlerini eleştirmeleri, birinin olumlu yaklaşımı diğerinin olumsuz tutumu ya da taraflardan birinin çocuğu kayırması, çok sık rastlanan yanlışlarındandır. Bu durumda çocuk, hangi koşulda nasıl davranacağını bilemez. Hangi davranışın uygun olan davranış, hangisinin uygun olmayan davranış olduğunu kestiremez. Çünkü uygunluk davranışının niteliğine göre değil ebeveynin ruh durumuna göre değişmektedir. Bu da önceleri çocuklukta bazı iç çatışmaların, huzursuzlukların, ardından da dengesiz ve tutarsız bir yapının oluşmasına sebep olabilir.

Dengesiz ve kararsız tutumla yetişen çocukların özellikleri:

  • Aşırı isyankar ya da aşırı boyun eğici olabilirler.
  • Kaygılı, güvensiz bir kişilik sergileyebilirler.
  • Büyüdüklerinde karşısındaki insanlara zor güvenirler.
  • Tutarsız bir kişilik sergilerler.
  • Karar vermekte güçlük yaşarlar.
Yorumlar
  • 0 Yorum