Aile Psikolojisi ve Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #1238883

Zihinsel yetersizliği olan çocuğa sahip ailelerde yaşanan problemin yoğunluğu aşağıda yer faktörlerin hangisinden en az düzeyde etkilenmektedir?


Çocuğun zihinsel yetersizliğinin türü ve derecesi

Ailenin sahip olduğu sosyal destek sistemlerinin niteliği ve desteklerin gücü

Ailenin zihinsel yetersizlik olgusunu algılama biçimi

Anne-babanın kendilerinin de tek çocuk olarak büyümüş olmaları

Ailenin zihinsel yetersizliğe ilişkin bilgi düzeyi


Yanıt Açıklaması:

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN SORUNLARI

Toplumun temelini oluşturan aileye bir çocuğun katılımı aile düzeninde ve ilişkilerde değişikliğe neden olur, aile üyelerine yeni roller yükler. Çocuklarda süreğen hastalık, zihinsel veya bedensel engelli tanısını koymak aileler için oldukça örseleyici bir durumdur. Bu durum, ailenin işleyişinde, aile üyelerinin rol ve sorumluluklarında önemli değişiklikler meydana getirebilmektedir.

Özşenol ve arkadaşları (2003) yaptıkları çalışmada ebeveynlerin çocuğun engelini ilk öğrendiklerinde genellikle şok, sonrasında ise çaresizlik, ümitsizlik ve hayal kırıklığı gibi anksiyete ve depresyona neden olabilecek psikolojik problemler yaşadıklarını rapor etmişlerdir. Ailenin zihinsel yetersizliği olan bireye dair üzüntüsünün şiddeti zamanla azalsa da yetersizliği olan bireyin bakımı, ihtiyaçları ve geleceğine yönelik kaygılarında bir değişiklik olmadığını saptamışlardır.

Zihinsel yetersizliği olan çocuğa sahip ailelerde yaşanan problemin yoğunluğu yetersizlik tipine, derecesine, ailenin durumu algılama şekline, destek sistemlerine ve hastalık konusundaki bilgi düzeyine göre değişiklik göstermektedir. Yetersizliği olan çocuğun, anne-babasının aile içi ve toplumsal yaşantılarına farklı etkileri olmaktadır. Anne temel bakım, aile içi iş ve ilişkileri sürdürmekte, baba ise genellikle ailenin maddi kaynaklarını sağlayarak çocukla ilgili aile içi sorumluluklardan uzak kalmaktadır. Bu durumda yetersizliği olan çocuğun etkileri anne üzerinde daha fazla görülmektedir. Bu durumdaki anneler ruhsal anlamda babalardan daha fazla etkilenmektedir.

Çocuğun hastalığı aile düzeninde önemli değişikliklere yol açmaktadır. Ailenin çocuğun hastalığından önceki dönemindeki yaşantısı tamamen değişecek, maddi giderlerin artması, tedavi sürecinin yarattığı gerginlik gibi sebeplerle hasta olan çocuk ile birlikte, çocuğun anne ve babası, kardeşleri ve yakın çevresi de hastalıktan olumsuz olarak etkileneceklerdir. Araştırmalarda süreğen hastalığın diğer aile üyelerinde stres yarattığı vurgulanmaktadır.

Bu bilgilerin yanı sıra zihinsel yetersizliği olan bir çocuğa sahip olan anne-babaların kendilerinin tek çocuk olarak büyümüş olmaları ile engelli bir çocuğa sahip olmayla yaşadıkları problemlerin yoğunluğu arasında herhangi bir ilişkinin varlığı bilimsel olarak ortaya konulmamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum