Aile Ve Çocukla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #898152

Çocukların ekonomik istismarına dair aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Ailenin ekonomik durumunun yetersiz olması ve günümüz ekonomik şartlarında çocuk emeğinin ucuz olması çocukların ekonomik yönden istismarına neden olur. 

Ekonomik istismar, psikososyal gelişimini tamamlamamış çocuğun bir yetişkin tarafından cinsel uyarı, cinsel doyum için kullanılmasıdır.

Çocukların ekonomik olarak istismar edilmesi konusunda dikkate alınması gereken nokta onların iş ve çalışma ortamına dahil edilmesidir.

Yalnızca sokakta çalışan çocukların ekonomik istismarı olur. 

Yalnızca sanayi sektöründe çalışan çocukların ekonomik istismarı olur.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı doğrudur. B şıkkı yanlıştır.  Ekonomik istismar, çocuğun gelişimini engelleyen, haklarını ihlal eden işlerde ya da düşük ücretli işgücü olarak çalışması veya çalıştırılmasıdır. Ailelerin ekonomik durumlarının yetersiz olması ve bunun yanında günümüz ekonomik şartlarında çocuk emeğinin ucuz olması ve işverenin de ucuz işgücünü tercih etmesi çocukların ekonomik yönden istismar edilmesindeki en önemli etkenlerdir. C şıkkı yanlıştır. Çocukların ekonomik olarak istismar edilmesi konusunda dikkate alınması gereken nokta onların iş ve çalışma ortamına dahil edilmesidir. D şıkkı yanlıştır. Ekonomik istismarda çocukların şu ortamlarda çalıştırılmaları söz konusu olmaktadır: • Tarım sektörü • Sanayi sektörü • Hizmet sektörü • Sokak sektörü.  

Yorumlar
  • 0 Yorum