Aile Ve Çocukla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #898524

Sokak çocukları ve yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Sokakta çalışan çocuğun korunmasına gerek yoktur. 

Çocuğun ‘suç’ ile tanışması bireysel bir sorundur. 

Günümüzde dünya genelinde 5–14 yaş grubunda 180 milyondan fazla çocuğun da tehlikeli işlerde çalıştığı tahmin edilmektedir.

Atauz'a göre; sokağın çocukları çoğunlukla harçlıklarını çıkarmak, aile geçimine katkıda bulunmak amacıyla sokakta çalışan çocukları ifade etmektedir. 

Atauz'a göre; sokaktaki çocuklar, ailesi olmayan, evden kaçmış ya da atılmış veya çalışan çocukları ifade etmektedir. 


Yanıt Açıklaması:

C şıkkı doğrudur. A şıkkı yanlıştır. Ülkemizde ise çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olarak sokaklarda yapılan işler, kentlerdeki enformel alanlarda yapılan işler, mevsimlik tarım işçiliği kapsamında yapılan işler ve kırsal yerleşim yerlerinde ve ev işlerinde gerçekleşen çocuk işçiliği gibi alanlar gösterilmektedir. B şıkkı yanlıştır.  Çocuğun ‘suç’ ile tanışması toplumsal bir sorundur. Yani ‘çocuk suçluluğu’ kavramının kökeni hukuksal olmaktan çok sosyolojik ve psikolojiktir. D ve E şıkkı yanlıştır. Sokaktaki çocuklar çoğunlukla harçlıklarını çıkarmak, aile geçimine katkıda bulunmak ve bazen de tek başına ev geçindirmek amacıyla sokakta çalışan çocukları ifade etmektedir. Yere göre değişmekle birlikte sokakta görülen çocukların çoğu bu gruptandır ve çoğunluğu erkektir. Sokağın çocukları ise ailesi olmayan, evden kaçmış ya da atılmış veya da terk edilmiş, sürekli olarak sokaklarda başı boş dolaşan, yaşayan ve çalışan çocukları ifade etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum