Aile Ve Çocukla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1040689

Aşağıdaki DSM IV tanı ölçütlerine göre verilen maddelerin hangisinde kişi “madde bağımlısı” kabul edilmez?


Maddenin keyif verici etkisini duyumsayabilmek için dozun belirgin bir şekilde arttırılması veya aynı dozun yinelenerek alınması sırasında başlangıçtaki keyif verici etkinin duyumsanamaması

Maddeyi alış sıklığının ve alınan madde miktarın abartılı ölçüde artması

Madde alınmadığı zaman yoksunluk krizinin ortaya çıkması ve krizin madde alımı ile birlikte hafiflemesi veya tamamen kaybolması

Madde kullanımını kontrol etmeye veya tamamen bırakmaya yönelik girişimlerinin işe yaramaya başlaması  

Kişinin zamanını büyük ölçüde madde bulmaya ve stoklamaya yönelik faaliyetlere harcanması


Yanıt Açıklaması:

DSM IV tanı ölçütlerine göre aşağıdaki belirtilerin bazılarını en az bir yıllık bir süreçte yineleyerek sergileyen bir kişi “madde bağımlısı” kabul edilebilir:

1. Maddenin keyif verici etkisini duyumsayabilmek için dozun belirgin bir şekilde arttırılması veya aynı dozun yinelenerek alınması sırasında başlangıçtaki keyif verici etkinin duyumsanamaması (yani madde etkilerine “tolerans” gelişmesi).

2. Maddeyi alış sıklığının ve alınan madde miktarın abartılı ölçüde artması.

3. Madde alınmadığı zaman yoksunluk krizinin ortaya çıkması ve krizin madde alımı ile birlikte hafiflemesi veya tamamen kaybolması.

4. Madde kullanımını kontrol etmeye veya tamamen bırakmaya yönelik başarısız girişimlerin olması.

5. Kişinin zamanını büyük ölçüde madde bulmaya ve stoklamaya yönelik faaliyetlere harcanması.. Madde kullanımına bağlı olarak sosyal ve iş aktivitelerinin giderek azalması.

7. Kullanılan maddeye bağlı olarak fiziksel ve psikolojik arazların ortaya çıkması ve bunların kullanılan maddeden kaynaklandığını bile bile madde kullanımını sürdürmesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum