Aile Ve Çocukla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #898338

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin şemsiye haklarıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Taraf Devletlerin, çocuğun ana-babasının, inançları nedeniyle, cezaya tabi tutulmasına karşı korunması, eşitlik-ayrım gözetmeme ilkesiyle ilgilidir. 

Taraf Devletlerin, çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabayı göstermesi, eşitlik ilkesiyle ilgilidir. 

Mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan bütün faaliyetlerde, çocuğun yararının gözetilmesi, eşitlik ilkesiyle ilgilidir. 

Taraf Devletlerin, her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul etmesi, çocuğun yaşama ve gelişme hakkıyla ilgilidir. 

Her çocuğun, kendisini ilgilendiren herhangi bir konu ya da işlem sırasında görüşlerini serbestçe ifade etmesi gelişme hakkıyla ilgilidir. 


Yanıt Açıklaması:

D şıkkı doğrudur. B şıkkı yanlıştır. Taraf Devletlerin, çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabayı göstermesi, yaşam ve gelişme hakkıyla ilgilidir. A şıkkı yanlıştır. Taraf Devletlerin, çocuğun ana-babasının, açıklanan düşünceleri veya inançları nedeniyle her türlü ayrıma veya cezaya tabi tutulmasına karşı etkili biçimde korunması için gerekli tüm uygun önlemi alması, eşitlik-ayrım gözetmeme ilkesiyle ilgilidir. C şıkkı yanlıştır. Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararının gözetilmesi, çocuğun yüksek yararının gözetilmesi ilkesidir. E şıkkı yanlıştır. Her çocuğun, kendisini ilgilendiren herhangi bir konu ya da işlem sırasında görüşlerini serbestçe ifade etmesi katılım hakkıyla ilgilidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum