Aile Ve Çocukla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #898426

Risk altındaki çocuklar kavramsallaştırmasıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Risk altındaki çocuk, sağlık risklerine karşı korunması gereken çocuktur. 

Türkiye literatüründe, suça sürüklenmesi riski olan çocuklarla ilgili olarak hemen hiç araştırma bulunmamaktadır.

Türkiye'de, çocukların sokaklarda yaşamaları, çalışmaları, ihmal ve istismar edilmeleri gibi sosyal riskler yaygın değildir. 

Risk altındaki çocuklarla yapılan çalışmalarda; kurum bakımı ilk çözüm olarak düzenlenmektedir.

Çocuk sağlığı ve korunması, tüm kamu kurumlarının, tüm meslek gruplarının, sivil toplumun ve bütün yetişkinlerin sorumluluğudur.


Yanıt Açıklaması:

E şıkkı doğrudur. A şıkkı yanlıştır. Risk altındaki çocuk, fiziksel ve psikolojik gelişimleri ve kişisel güvenliği tehlikede olan; ana babasız, bakıcısı tarafından terk edilmiş; fuhuş, dilencilik, alkollü içkiler veya uyuşturucu madde kullanma gibi sosyal tehlikelerle ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan çocuk olarak tanımlanabilir. B şıkkı yanlıştır.  Konu, sosyal riskler ve bu araştırmada ele alındığı şekliyle suça sürüklenme riski olduğunda Türkiye literatüründe hemen hemen hiç kuramsal katkı ve araştırma bulunmamaktadır. C şıkkı yanlıştır. Oysa çocukların sokaklarda yaşamaları, çalışmaları, erken yaşta alkol ve madde bağımlılığı geliştirmeleri, ihmal ve istismar edilmeleri gibi sosyal riskler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça yaygındır. D şıkkı yanlıştır. Risk altındaki çocuklarla yapılan çalışmalarda kurum bakımını önlemek üzere, uygunsa ayni nakdi yardımla destekleme, aile edindirme ve koruyucu aile yanına yerleştirme gibi aile temelli yaklaşımlar üzerinde durulmakta ve kurum bakımı en son çözüm olarak düzenlenmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum