Aile Ve Çocukla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1035145

Ceza Muhakemesi Kanunu ve çocuklar ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Sanık 18 yaşını doldurmamışsa duruşma kapalı yapılır, hüküm de kapalı duruşmada açıklanır.

Yüklenen suçla bağlantılı olarak yaş küçüklüğü, kusurun bulunmaması durumunda, ceza verilmemesi kararına yol açar.

Mağdur, 18 yaşını doldurmamışsa, eğer onu savunan bir vekili yoksa isteği aranmaksızın bir vekil görevlendirilir.

Mağdur çocukların tanık olarak dinlenmesi sırasında psikoloji, psikiyatri, tıp ya da eğitim alanında uzman bir kişi bulundurulur.

Kamu davasına katılma konusunda da mağdur ya da suçtan zarar görenin çocuk olması durumunda, avukat görevlendirilmesi için istek aranır.


Yanıt Açıklaması:

Ceza Muhakemesi Kanunu ve Çocuklar

Türkiye’deki hukuk düzenine göre tüm duruşmaların açık yapılması gerekliliğini kabul edilmiştir. Bazı durumlarda duruşmanın kapalı yapılmasına mahkeme karar verebilir. Sanık 18 yaşını doldurmamışsa duruşma kapalı yapılır, hüküm de kapalı duruşmada açıklanır (CMK, m.185). Yüklenen suçla bağlantılı olarak yaş küçüklüğü, kusurun bulunmaması durumunda, ceza verilmemesi kararına yol açar (CMK, m.223/3-a, d). Ceza Muhakemesi Kanunu’nda “Suçun Mağduru ile Şikâyetçinin Hakları” başlıklı bölümde çocukların hakları ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Mağdur, 18 yaşını doldurmamışsa, eğer onu savunan bir vekili yoksa isteği aranmaksızın bir vekil görevlendirilir. Bazı durumlarda, suçtan zarar gören, mağdur çocuğun psikolojisi bozulmuş olabilir. Mağdur olan çocuk, bu suça ilişkin soruşturma ya da kovuşturmada tanık olarak bir defa dinlenebilir. Mağdur çocukların tanık olarak dinlenmesi sırasında psikoloji, psikiyatri, tıp ya da eğitim alanında uzman bir kişi bulundurulur (CMK, 236/2,3). Kamu davasına katılma konusunda da mağdur ya da suçtan zarar görenin çocuk olması durumunda, avukat görevlendirilmesi için istek aranmaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum