Aile Yapısı ve İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1087556

Kişilerin öncelikle hangi aileye mensup oldukları üzerinden değerlendirilmesi durumu ailenin hangi işlevi ile yakından ilişkilidir?


Çocuk yapma işlevi

Ekonomik işlev

Koruma işlevi

Saygınlık işlevi

Tanınma işlevi


Yanıt Açıklaması:

Kongar, geleneksel geniş ailenin işlevlerini şöyle sıralamıştır:

Ekonomik işlev: Geleneksel geniş aile bir üretim ve tüketim birimidir. Gereksinime duyulan mal ve hizmetler bu aile tarafından üretilir ve tüketilir. Gelir tek elde toplanır ve giderler tek elden yapılır. Ayrıca, özellikle tarıma dayalı toplumlarda görüldüğü gibi bu ailede oldukça gelişmiş bir iş bölümü ve işbirliği vardır.

Saygınlık işlevi: Geleneksel geniş aile üye­leri toplumsal statülerini ailelerinden alır­lar. Kişiler öncelikle hangi aileye mensup oldukları üzerinde değerlendirilir, o ailenin olumlu ya da olumsuz özelliklerinin yarat­tığı sonuçlardan etkilenirler.

Koruma işlevi: Geleneksel toplumlarda, çağdaş toplumlarda olduğu gibi bireyi ko­ruyan çeşitli kurumlar olmadığı için, kişi­nin korunma işlevini de aile üstenmiştir. Bu bağlamda aile hem maddi hem manevi anlamda koruyucu bir işlev görür.

Dinsel işlev: Geleneksel geniş ailede, aile üyelerine sadece dinsel bir eğitim verilmekle yetinilmez, aynı zamanda, tam bir dinsel bir­lik olarak üyelerin ibadetleri de denetlenir.

Eğlenme ve dinlenme işlevi: Geleneksel ge­niş ailede, aile üyeleri tüm boş zamanlarını diğer aile üyeleriyle paylaşırlar. Eğlenme ve dinlenme işlevi aile tarafından organize edilir. Düğünlere beraber gidilmesi, bayram ziyaretlerinin beraber yapılması veya misa­firlerin birlikte karşılanması örnek olarak verilebilir.

Eşler arasında sevgiyi sağlama ve çocuk yap­ma işlevi: Kuşakların sürekliliği işlevi tüm aile biçimlerinin temel işlevidir. Bu işlev, aile üyeleri arasında sevgiyi ve saygıyı, bireylerin psikolojik doyumunu sağlamaktadır. Doğru yanıt D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum