Aile Yapısı ve İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1087588

Ailenin neslin devamını sağlayacak çocukların doğmasını sağlama işlevine ne ad verilir?


Ailenin biyolojik işlevi

Ailenin eğitim işlevi

Ailenin psikolojik doyum sağlama işlevi

Ailenin dini işlevi

Ailenin boş zamanları değerlendirme işlevi


Yanıt Açıklaması:

Canatan ve Yıldırım ise ailenin işlevleri konu­sunda daha genel bir değerlendirme yapmışlar ve ailenin işlevlerini aşağıdaki gibi sınıflandırmıştır:

  1. Ailenin biyolojik işlevi: Bu işlev bütün aile tipleri için ortak bir işlevdir. Bütün toplum­larda şu veya bu düzeyde neslin devamını sağlayacak çocukların doğması ve bu ço­cuklara bakımın verilmesi ancak aile yapısı içerisinde gerçekleşebilmektedir.
  2. Ailenin psikolojik doyum sağlama işlevi: Anne – baba ve çocuklar arasında, geniş aileler için diğer aile üyeleri de buna katıla­bilir, iletişim ve ilişkiden doğan bir işlevdir. Bu iletişim ve ilişkinin niceliği ve sürekliliği kadar, destekleyici olup olmaması, güven hissini yaratıp yaratmaması psikolojik do­yumun düzeyini belirler.
  3. Ailenin ekonomik işlevi: Geleneksel geniş aile, aile üyelerinin tümünün ekonomik üretime katıldığı, tüketimin birlikte ya­pıldığı, kırsal bölgelerde tarımla ilgilenen toplumlara uygun bir aile tipidir. Kadının evden uzak çalışılmasına izin vermeyen bir yapısı vardır. Modern çekirdek aile ile bir­likte, endüstrileşmiş tolumun ihtiyaçlarına paralel olarak, kadın ve erkeğin ev dışında çalıştığı, tüketim alışkanlıklarının değiştiği görülmektedir. Kadının da çalışmaya başla­ması, ona yeni rol ve statüler kazandırmış­tır. Ancak kadın eskiden kalma aile içindeki görev ve sorumluluklarını devam ettirme zorunluluğu ile karşılaşmıştır. Bu durum günümüzde erkek ve kadın arasındaki ça­tışmaların temel nedenlerinden birisi ol­maktadır. Geleneksel geniş ailede üretime yaptığı katkı nedeni ile daha fazla sayıda olan çocuk sayısı, modern çekirdek ailede çocuğun iş yaşamından uzaklaşması ile bir­likte azalmaya başlamıştır.
  4. Ailenin eğitim işlevi: İnsan doğduktan son­ra genel olarak kültür şeklinde adlandırabi­leceğimiz dış çevre ile karşılaşmaya başladı­ğında bu dış çevreye uyum sağlama çabası da başlamış olur. Bu sürecin ilk başladığı yer ailedir. Çocuklar aile ile girdikleri ilişki üzerinden uyum sürecini inşa etmeye başla­mış olurlar. Bu inşa süreci çocuğa toplum­sallaşma yolunda hangi bilgi, beceri, tutum, görgü ve değerlere sahip olması gerektiğini öğretir. Bu süreçte çocukların, hakları oldu­ğu kadar sorumluluklarının da bulunduğu­nu anlaması gerekir. Geleneksel geniş ailede çocuklara meslek edindirme ile ilgili eğitim de aile içinde verilmektedir. Ancak modern çekirdek aile ile birlikte bu işlevsel sorumlu­luk eğitim kurumlarına devredilmiştir.
  5. Ailenin dini işlevi: Aileler çocuklarının ye­tişmelerinde kendi dini yaklaşım ve pratik­lerini çocuklarına aktarmaktadırlar. Gele­neksel geniş aileler aktarmakla kalmamakta çocukların dini pratikleri yerine getirip ge­tirmediklerini aynı zamanda denetlemekte­dirler. Modern çekirdek aile ile birlikte dini eğitim kısmen toplumdan topluma değiş­mekle birlikte eğitim kurumları ve /veya başka kurumlara bırakılmış durumdadır.
  6. Ailenin boş zamanları değerlendirme (eğ­lenme ve dinlendirme) işlevi: Büyük kent­lerde yaşayan modern çekirdek aile üyeleri için bu işlevi yerine getiren geniş bir hizmet sektörü oluşmuştur. Bu durum, modern çe­kirdek aile üyelerinin eğlenme ve dinlenme için seçtikleri mekan ve yöntemlerin gele­neksel geniş aileye göre oldukça farklı oldu­ğunun göstergesidir. Geleneksel geniş ailede ise bu işlev aile içerisinde, ailenin kendisi tarafından ve bütün aile üyelerinin katılımı ile gerçekleşmektedir. Doğru yanıt A’dır.
Yorumlar
  • 0 Yorum