Aile Yapısı ve İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1276338

Backman'a göre bir ilişkinin gelişip şekillenmesindeki üçüncü aşama aşağıdakilerden hangisidir?


İlk karşılaşma aşaması

İkili ilişkiyi geliştirme aşaması

İlişkiyi devam ettirip ettirmemeye karar verme aşaması

Seçim aşaması

Farkına varma aşaması


Yanıt Açıklaması:

Backman (1981), ilişkinin gelişip şekillenmesinin 4 aşamadan geçtiğini bildirmektedir.

  1. İlk karşılaşma ve farkına varma: Bireyler değişik faktörler nedeni ile bir araya gelebilirler. Aynı ortamda yaşamaları, aynı sosyal sınıfın üyesi olmaları, aynı iş veya okul ortamı ya da ortak etkinlik alanları kişileri biraya getirir.
  2. Seçim aşaması: Bu aşamada cazibe ve ait olunan grubun normlarına uygun davranma etkilidir. Birey ait olduğu grubun normlarını öğrendiği için karşısında bu normlara uygun davranışlar gördüğünde o bireyi seçmeye özen gösterir.
  3. İkili ilişkiyi geliştirme: İlişki başladıktan sonra bireyler özel paylaşımlar yaşamaya başlarlar. Karşılıklı olarak belli ölçülerde kendilerini açarlar, duygularını, ihtiyaçlarını, inançlarını paylaşırlar. Birbirlerinin gizli kalmış yanlarını öğrenirler, bağlılıklarını sınarlar, ilişkide gücün kimde olacağı, kendi gücünü nasıl kullanacağını öğrenirler.
  4. İlişkiyi devam ettirip ettirmeme kararı: bu aşamada ilişkinin şekli belirlenir. Sorunları olan ilişkiler biter ya da problemlerin nasıl çözüleceği araştırılır. İyi yürüyen ilişkilerin evlilikle sonuçlandırılmasına karar verilir.

Doğru yanıt B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum