Almanca 1 Deneme Sınavı Sorusu #1367958

-Bu Komisyonda, TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler ile bağımsızlar üye sayıları oranında temsil edilmektedir.

-Bir yasama döneminde iki seçim yapılır. Komisyona ilk seçilenlerin görev süresi iki yıldır, diğerlerinin süresi ise yasama döneminin sonuna kadar devam eder.

-Komisyon, siyasi parti gruplarının yüzde oranlarına göre, bir başkan, iki başkanvekili, bir sözcü ve bir katip seçer. Bu seçim, üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanan Komisyonun, toplantıya katılanlarının salt çoğunluğunun gizli oyuyla yapılır.

Yukarıda bilgileri verilen komisyon aşağıdakilerden hangisidir?


Anayasa Komisyonu

Dilekçe Komisyonu İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu

TBMM Araştırma komisyonu

Yasama komisyonu


Yanıt Açıklaması:

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu 5 Aralık 1990 tarih ve 3686 sayılı Kanunla (RG: 05.12.1990-20719) TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu kurulmuştur. Bu Komisyonda, TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler ile bağımsızlar üye sayıları oranında temsil edilmektedir. Bir yasama döneminde iki seçim yapılır. Komisyona ilk seçilenlerin görev süresi iki yıldır, diğerlerinin süresi ise yasama döneminin sonuna kadar devam eder. Komisyon, siyasi parti gruplarının yüzde oranlarına göre, bir başkan, iki başkanvekili, bir sözcü ve bir katip seçer. Bu seçim, üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanan Komisyonun, toplantıya katılanlarının salt çoğunluğunun gizli oyuyla yapılır (m. 3).

Yorumlar
  • 0 Yorum