Almanca 1 Deneme Sınavı Sorusu #1368081

Aşağıdakilerden hangisi düşünce ve kanaat hürriyeti kapsamında değerlendirilemez?


Herkes düşünce hürriyeti ve hakkına sahiptir.

Uluslararası ve bölgesel insan hakları hukuku belgelerine göre   bir kimsenin düşüncelerini, dinini veya inancını açığa vurma hürriyeti ancak kamu güvenliği, kamu düzeni, sağlık veya ahlak veya başkalarının hak ve özgürlüklerini korumak amacıyla, hukuken öngörülen ve demokratik bir toplumda gerekli olan sınırlamalara tabi tutulamaz.

Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz.

Düşüncelere ve bilgilere ulaşma, düşüncelerinden ötürü kınanmama ve düşüncelerini açıklama, yayma ve başkalarına aşılama gibi üç temel ögeden oluşur.

Kişinin kendi tercihiyle bir dini kabul etme veya bir inanca sahip olma hürriyetini de kapsar


Yanıt Açıklaması:

Düşünce (ifade) hürriyeti teorik olarak, düşüncelere ve bilgilere ulaşma, (haber alma, bilgi edinme) düşüncelerinden ötürü kınanmama (kanaat hürriyeti) ve düşüncelerini açıklama, yayma ve başkalarına aşılama (ifade hürriyeti) gibi üç temel ögeden oluşur. Herkes düşünce hürriyeti ve hakkına sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz (İHEB m. 18; KSHS m. 18/1; İHAS m. 9/1; AİHS m. 12/1; AfİHHŞ m. 8; AY m. 25). Bu hak, kendi tercihiyle bir dini kabul etme veya bir inanca sahip olma hürriyeti ile, tek başına veya başkalarıyla birlikte toplu bir biçimde, aleni veya özel olarak, dinini veya inancını ibadet, uygulama, öğretim şeklinde açığa vurma hürriyetini de içerir. Uluslararası ve bölgesel insan hakları hukuku belgelerine göre (KSHS m. 18/3; İHAS m. 9/2; AİHS m. 12/3), bir kimsenin düşüncelerini, dinini veya inancını açığa vurma hürriyeti ancak kamu güvenliği, kamu düzeni, sağlık veya ahlak veya başkalarının hak ve özgürlüklerini korumak amacıyla, hukuken öngörülen ve demokratik bir toplumda gerekli olan sınırlamalara tabi tutulabilir.

Doğru Cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum