Anadolu Arkeolojisi Deneme Sınavı Sorusu #624573

I. Hattuşa’da şimdiye kadar yapılan arkeolojik çalışmalarda 5 büyük tapınak ortaya çıkarılmıştır.II. Çepeçevre uzanan surlar, kentin savunmasına yetiyordu.III. Büyükkale'nin içe dönüklüğü Mezopotamya saraylarıyla benzerlik göstermekteydi.IV. Hattuşa surları üzerindeki altı kapı sur sistemi içindeki en zayıf noktalardır.Yukarıda Hattuşa ile ilgili verilen bilgilerin hangisi/hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız III

I ve IV

II ve IV

I, II ve IV


Yanıt Açıklaması:

Kentin savunması sadece çepeçevre uzanan bu surlara bırakılmamıştır. Kentin iç alanı da bir kent suru ile kuzeyde aşağı kent, güneyde ise yukarı kent olarak ikiye ayrılmıştır. Kral sarayı ve diğer yönetim binalarının üzerinde bulunduğu Büyükkale’den kuzeybatıya doğru, Kızlarkayası’nın eteğinden geçerek uzanan ve yine bir toprak yığması üzerine inşa edilmiş bu sur da potern adı verilen 5 adet tünel aracılığı ile aşağı ve yukarı kentleri birbirine bağlamaktadır. Ayrıca güney kesimde, yani yukarı kentlerdeki doğal engebeler olan kayalıklar da (Yenicekale, Sarıkale gibi) bağımsız birer kale ha^line sokularak, surların düşman kuvvetleri tarafından aşılması ha^linde, bunlardan da güçlü bir savunma noktası olarak yararlanılması düşünülmüştür.

Büyükkale'deki içe dönüklük, Mezopotamya saraylarından farklıydı. Oradaki merkezi avlular etrafına sıralanmış meka^nlar yerine, burada bağımsız ve genellikle birden çok katı olan binalar yer almaktaydı.

Hattuşa surları üzerinde altı kapı görülebilmektedir. Bunlardan başka kentin en kuzeyinde 2 kapı yeri daha tahmin edilebilmektedir. Kapıların savunma sistemi içinde önemli bir yeri vardı. Kapılar, sadece kente giriş çıkışı sağlayan duvar kesintileri olarak kabul edilmemelidir; buraları, aynı zamanda sur sistemi içindeki en zayıf noktalardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum