Anayasa 1 Deneme Sınavı Sorusu #826047
Aşağıdakilerden hangisinde, yürütme organı tek ve kişisel bir özellik gösterir?
Parlamenter monarşi |
Meclis hükümeti sistemi |
Parlamenter sistem |
Yarı başkanlık sistemi |
Başkanlık sistemi |
Parlamenter hükûmet sisteminde yürütme organı, devlet başkanı ve bakanlar kurulundan oluşmaktadır. Bu nedenle, parlamenter sistemlerde yürütmenin iki başlılığını ifade etmek amacıyla, literatürde ‘düalist yürütme’ kavramı kullanılmaktadır.
Başkanlık sisteminde, yürütme organı, monist ve kişisel bir özellik gösterir. Monisttir; çünkü yürütme tek unsurdan, yani sadece başkanlık makamından oluşmaktadır. Kişiseldir; çünkü başkanlık makamı, ancak tek kişilik bir makamdır.
Yarı-başkanlık sistemlerinde yürütme yetkisi, cumhurbaşkanı ve bakanlar kuruluna ait olduğundan, bu sistemlerde yürütme organı, iki başlı, yani düalist bir yapıya sahiptir.
Meclis hükûmeti sistemlerinde, bir devlet başkanlığı makamı yoktur. Yürütme fonksiyonunu yerine getiren kurul üyelerinin hepsi, aynı statüde olup eşit yetkilere sahiptir. Zaten bu üyeler, yürütme fonksiyonunu meclisin talimatları doğrultusunda yerine getirmektedir. Meclis hükûmeti sisteminde, yürütme fonksiyonunun meclis üyeleri arasından seçilen bir kurula ait olması nedeniyle, bu sistemlerde yürütme organı kolejyal bir yapıya sahiptir.
Parlamenter monarşiler ise, en nihayetinde parlamenter sistemdirler ve düalist bir yapıya sahiptirler. Devlet başkanının ne şekilde intikal ettiği ile hükümet sisteminin doğrudan ilgisi yoktur. Hükümet sistemini tespit etmekte belirleyici olan yasama ile yürütme organı arasındaki ilişkidir.
Yorumlar
- 0 Yorum