Anayasa 1 Deneme Sınavı Sorusu #825163

Yarı-başkanlık sistemi ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır


Yarı-başkanlık sistemlerinde cumhurbaşkanları, halk tarafından doğrudan doğruya seçilmektedir.

Yarı-başkanlık sistemlerinde cumhurbaşkanlarının yürütmeye ait konularda tek başlarına kullanabilecekleri güçlü yetkileri vardır.

Yarı-başkanlık sistemlerinde yasama yetkisi, üyeleri halk tarafından seçilen parlamentoya; yürütme yetkisi ise cumhurbaşkanı ile parlamentonun içinden doğan bakanlar kuruluna aittir.

Yarı-başkanlık sistemlerinde bakanlar kurulu, tıpkı parlamenter sistemlerde olduğu gibi, parlamentoya karşı sorumludur

Yarı-başkanlık sistemlerinde halkın seçtiği cumhurbaşkanı ile parlamentoya hâkim olan ve bakanlar kurulunu oluşturan çoğunluk arasında siyasî eğilim farkı olamaz.


Yanıt Açıklaması:

Yarı-başkanlık sistemlerinde halkın seçtiği cumhurbaşkanı ile parlamentoya hâkim olan ve bakanlar kurulunu oluşturan çoğunluk arasında siyasî eğilim farkı olabilir. Yürütme gücünün bu iki unsuru arasındaki siyasî görüş ve tercih farkları, cumhurbaşkanlarıyla bakanlar kurulunun, dolayısıyla parlamento çoğunluğunun çatışması sonucunu yaratabilir. Ne var ki, yarı-başkanlık sistemleri, bu tür bir sorunun doğması hâlinde, devlet hayatının kilitlenmesini önlemek amacıyla, cumhurbaşkanına güçlü bir fesih yetkisi sunmuştur. Cumhurbaşkanı, bu fesih yetkisini kullanarak parlamento seçimlerinin yenilenmesini sağlayabilir. Fesih yetkisi, bir bakıma cumhurbaşkanının seçmene kendisiyle daha uyumlu bir parlamento çoğunluğu yaratması yönünde verilen bir mesajdır. Seçmenler, bu mesaja bağlı olarak gerçekten cumhurbaşkanıyla daha uyumlu bir parlamento kompozisyonu yaratabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum