Anne Baba Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #566868

Aşağıda verilen cinsel gelişim özelliklerini ilgili oldukları dönem ile eşleştiriniz.

  1. Ağız bölgesinden uyarılma neticesinde elde edilen haz duygusu, cinsel bir doyum olarak nitelendirilmekte ve yaşamın daha sonraki yıllarında elde edilen cinsel doyumun başlangıcı olarak kabul edilmektedir. 
  2. Cinsiyet farklılıklarını tanıyabilmekte fakat bir kişinin cinsiyetinin değişmez olduğunu düşünmemektedir. 
  3. Anne babanın yanı sıra başka kişilerle özdeşim önem kazanır, yapılan özdeşimler pekiştirilir, cinsel ilgi yerini başka konulara bırakır. 
  4. İkincil ve birincil cinsiyet özellikleri ortaya çıkar ve bireyler bedensel büyüme ve cinsel özelliklerin gelişimi açısından farklılıklar gösterebilir. 

a) Ergenlik dönemi

b) İlk çocukluk dönemi

c) İkinci çocukluk dönemi

d) Bebeklik dönemi


1-a, 2-b, 3-c, 4-d

1-b, 2-c, 3-d, 4-a

1-d, 2-b, 3-c, 4-a

1-c, 2-d, 3-a, 4-b

1-d, 2-a, 3-b, 4-c


Yanıt Açıklaması:

Bebeklik döneminde ortaya çıkan cinsel gelişim, psikanalitik yaklaşımın psikoseksüel gelişim dönemlerinden oral döneme ilişkin açıklama çerçevesinde bebeğe haz veren ve doyum sağlayan haz bölgelerine dayalı olarak açıklanabilir. Bebeklik döneminde, bebeğin haz merkezi ağız bölgesidir. Bebek, beslenmek için anneyi emerek ve kendi parmağını emerek ağız bölgesinden uyarılmakta ve daha sonra bu uyarılma bölgesi bedenin diğer yerlerine doğru genişlemektedir. Psikanalitik görüş, bu uyarılmaların neticesinde elde edilen haz duygusunu, cinsel bir doyum olarak nitelendirmekte ve yaşamın daha sonraki yıllarında elde edilen cinsel doyumların başlangıcı olarak kabul etmektedir. İlk çocukluk döneminin başlangıcında çocukların yaklaşık iki yaşından itibaren cinsiyetin kazanılmasına ilişkin farklılıklar göstermeye başladıkları gözlenebilir. çocukların cinsiyetlerini anlamaları, kız ve erkek olduğunu kavramaları, cinsiyetlerinin bilincinde olmaları yaklaşık 3 yaş civarında gerçekleşir ve genellikle 3 yaşındaki çocuk kimin erkek, kimin kız olduğunu değerlendirebilir. Dolayısıyla, çocuklar 2-3 yaş aralığında cinsiyet farklılıklarını tanıyabilmektedirler. Bununla birlikte, 3 yaş çocuğunun bilişsel gelişiminin işlem öncesi düzeyde olması nedeniyle cinsiyetin değişmediğini bilemez. İkinci çocukluk dönemi başlangıcı çocuğun okula başladığı yıllara denk gelir ve il- köğretimin birinci kademesini kapsar. Okul öncesinde çocuğun cinsel ilgi ve merakı karşısında gerekli açıklamalar sağlanmışsa okul yıllarında ge- nel olarak cinsel ilgi ve merak azalır. Cinsel yönden bir uyuklama çağına girilir. Bununla birlikte anne babanın yanı sıra başka kişiler ile özdeşim önem kazanır, yapılan özdeşimler pekiştirilir ve çocuk cinsel ilginin yerine okul, oyun gibi başka konular ile ilgilenmeye yönelir. Ergenlik döneminde, bireyler yoğun bir fiziksel gelişim yaşarlar. Erinliğin bir belirtisi olarak ergenin cinsiyetine özgü özellikler içeren fiziksel değişmeler görülmeye başlar. Ergenin üreme fonksiyonu ile doğrudan ilişkili olmayan, ancak bedenin dışından görülebilen ve cinsiyeti farklılaştıran özellikler ortaya çıkar ve bunlar ikincil cinsiyet özellikleri; her iki cinsiyetten ergenin koltuk altları ve kasık bölgesinde kılların oluşması, erkeklerde belirgin olarak yüzde kılların oluşması, sesin kalınlaşması ve kızlarda göğüslerin büyümesi gibi özellikleri içerir. Daha sonra, erinlikte üreme organlarını içeren birincil cinsiyet özellikleri ortaya çıkar ve üreme organları olgunlaşarak üretici duruma gelirler. Ergenler erinlik yıllarında bedensel büyüme ve cinsel özelliklerin gelişimi açısından büyük farklılıklar gösterebilirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum