Anne Baba Eğitimi Ve Danışmanlık Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1153580

Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de Aile Danışmanlığı Hizmetlerinin Gelişimi ile ilgili yanlış ya da eksik bir bilgidir?


Dünyada 70’li yıllarda örgütlülüğünü tamamlayan aile danışmanlığı hizmetlerinin ülkemizde hareketlendiği yıllar 80'li yıllardır.

Aile ve Evlilik Terapileri Derneği, alanla ilgili Türkiye'de kurulan ilk dernektir.

Aile danışma hizmetlerinin, aile danışma merkezleri aracılığı ile sistemli bir biçimde verilmesinin ilk adımları SHÇEK tarafından atılmıştır.

Aile danışmanlığına yönelik belli standartlara sahip eğitim programlarını başarı ile tamamlayan herkes bu alanda çalışmalar yapabilmektedir.

Aile Danışmanlığı Meslek Standartları, 2013 yılında, Süleyman Demirel Üniversitesi ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun işbirliğinde gerçekleşmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Dünyada 1970’li yıllarda örgütlülüğünü tamamlayan aile danışmanlığı / aile terapisi alanının Türkiye’deki gelişimi 1980’li yıllarda hızlanmıştır. Türkiye’de ilk derneğin (Aile ve Evlilik Terapileri Derneği) 1997 yılında kurulmuş olması önemli bir adımdır. 2002 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından çıkartılan bir yönerge ile aile danışma hizmetlerinin, aile danışma merkezleri aracılığı ile sistemli bir biçimde verilmesinin ilk adımları atılmıştır. Aile danışmanlığı yapabilmek için öncelikle sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olunması gerekmektedir. Türkiye’deki aile danışmanlığı mevzuat çalışmaları açısından önemli bir gelişme de 2013 yılında gerçekleştirilen Aile Danışmanlığı Meslek Standartları çalışmasıdır. Süleyman Demirel Üniversitesi ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun işbirliğinde gerçekleştirilen bu çalışmada aile danışmanlığı meslek standartları belirlenmiş ve 18. 4. 2014 – 28976 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum