Anne Baba Eğitimi Ve Danışmanlık Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1137096

  1. Kaşık ile pilav yemek isteyen çocuğun anneannesinin 'aman şimdi yere döker' korkusuyla pilavı çocuğa kaşık ile kendisinin yedirmesi
  2. Çamurdan oyuncak bir köfte yapmak isteyen çocuğa babaannesinin' olmaz daha üstünü yeni değiştirdim, batıracaksın!' deyip izin vermemesi
  3. Çocuk babasının fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekmek isterken babasının 'dur şimdi sen beceremezsin, bozacaksın makineyi!' deyip izin vermemesi
  4. Çocuğun saçlarını arkadaşları gibi yapmak için jölelediğini gören abisi 'bu halin ne böyle, inek mi yaladı saçlarını?' diye alay etmesi

Yukarıda bahsi geçen engellenmeler Erikson Psikososyal gelişim kuramındaki gelişim dönemleriyle eşleştirilmek istense aşağıdaki seçeneklerden hangisi dışarıda kalır?


Özerkliğe karşı utanç ve kuşku

Girişimciliğe karşı suçluluk

Başarıya karşı aşağılık duygusu

Kimlik kazanmaya karşı rol karmaşası

Temel güvene karşı güvensizlik


Yanıt Açıklaması:

O¨zerkliğe karşı Utanç ve Kuşku (1-3 Yaş): C¸ocuk, tümüyle başkalarına bağımlı olmaktan çıkıp, istediklerini tek başına yapma davranışı gösterir. Kendi kendine yiyeceklerini yemek, giyinmek, soyunmak, yürümek, koşmak, giysisini seçmek ve bu konularda teşvik edilmek ister. Anne-babanın aşırı kontrolü ve baskısı, çocuğun kendi yetenek- lerinden şüphelenmesine ve yaptığı davranışlardan utanç duymasına neden olabilir. Dolayısıyla madde 1 bu duruma örnektir.

Girişimciliğe Karşı Suçluluk (3-6 Yaş): Bu dönemde, çocuk bağımsız hareket edebilme becerisi geliş- tiği için, hareketli ve meraklıdır. Fiziksel ve sosyal çevreyi araştırmaktan çok büyük keyif alan çocuk, motor ve dil gelişimindeki ilerlemeler sonucu keşfetmek ister. Girişimleri yetişkinler tarafından engellenir ve eleştirilirse çocuk yaptıklarının yanlış olduğunu düşünerek suçluluk duygusuna kapılabilir. Dolayısıyla madde 2 bu duruma örnektir.

Başarıya Karşı Aşağılık Duygusu (6-12 Yaş):Okula başlayan çocuğun sosyal dünyası genişler. C¸ocuk bu dönemde, yetişkinlerin kullandıkları alet, araç ve benzeri şeyleri kusursuz bir biçimde kullanmak için ciddi çabalar harcar. Eğer bu çabalarına karşı çıkılırsa, çocuk yaptıklarının değersizliğine inanır ve aşağılık duygusuna kapılır. Dolayısıyla madde 3 bu duruma örnektir.

Kimlik Kazanmaya Karşı Rol Karmaşası (12- 18 Yaş): Ergenliği de kapsayan bu dönemde, birey kimlik arayışı içindedir. Dış görünüm önem kazanır. Ergenin görünümüne gösterdiği ilgi, benliğin oluşmasına yardımcı olur. Bu dönemde, “Ben kimim?” sorusu çok önemli hale gelir. Ergenin, onu yargılamadan kabul eden, sevgi ve güven veren insanların bulunduğu bir çevrede bulunması, sağlıklı bir kimlik geliştirmesi bakımından çok önemlidir. Dolayısıyla madde 4 bu duruma örnektir.

Fakat E seçeneği bu maddelerin kavramsal örneklemesi değildir çünkü bu dönem Temel Güvene Karşı Güvensizlik (0-1 Yaş) arasındadır ve bu dönemde anne ya da onun yerine geçen yetişkinle kurulan ilişkinin niteliği temel güven duygusunun ve toplumsallaşmanın özünü oluşturur. Annenin bebeğin gereksinimlerine duyarlı olması bebekte güven duygusu oluştururken, bu gereksinimlerin karşılanmama düzeyi güvensizlik oranını belirler. Bununla ilgili bir madde verilmemiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum