Anne Baba Eğitimi Ve Danışmanlık Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1211559

Çocuk ve ergen sorunlarının çözümüyle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Dışsallaştırma sorunları kaygı­lar, korkular ve dep­resyon olarak ortaya çıkar.

İçselleştirme sorunları genellikle saldırganlık ve davranış bozuklukları ile kendisini gösteren bir so­run olarak tanımla­nır.

Çocuklardaki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu rahatsızlıklarına müdaha­lede aile danışmanlığının rolü ortaya konmaktadır.

Becker ve Curry (2008) aile terapilerinin madde bağımlısı ergenlerde iyileşmenin diğer terapilerden daha az olduğunu göstermektedir.

Çocukların yaşadıkları dışsallaştırma sorunla­rına müdahalede aile danışmanlığına başvurulma­sının çocuklardaki sorunların azaltılmasında etkisi olmadığı birçok çalışmada görülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

Dışsallaştırma sorunları genellikle saldırganlık ve davranış bozuklukları ile kendisini gösteren bir so­run olarak tanımla­nırken, içselleştirme sorunları ise kaygı­lar, korkular, dep­resyon, içe kapan­ma gibi çocukların duygu durumları ile ilgili sorunlar olarak görülmektedir. Çocukların yaşadıkları dışsallaştırma sorunla­rına müdahalede aile danışmanlığına başvurulma­sının çocuklardaki sorunların azaltılmasında etkisi olduğu birçok çalışmada görülmüştür (Chamberli- ne, Rosicky; 1995; Kazdin, Weiss, 1998). Yine bir başka çalışmada çocuklardaki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu rahatsızlıklarına müdaha­lede aile danışmanlığının rolü ortaya konmaktadır (Nichols, 2013). Konu ile ilgili yapılan etkileyici bir diğer çalışma ise, madde bağımlısı ergenlerle yapılan karşılaştırmalı bir çalışmadır. Becker ve Curry (2008) aile terapilerinin madde bağımlısı ergenlerde iyileşmenin diğer terapilerden anlamlı bir biçimde fazla olduğunu göstermektedir

Yorumlar
  • 0 Yorum