Anne Ve Çocuk Beslenmesi Deneme Sınavı Sorusu #551823

  1. Çocuklarda genellikle büyümenin hızlı olduğu yaşamın ilk bir yılı içinde görülür.
  2. Çocuklarda kas ve deri altı yağ dokusu azalır, “yaşlı yüz” görünümü vardır.
  3. Saçlar ince, seyrek, cansız ve kurudur.
  4. Cilt ince, kıvrımlı, gevşek ve adeta vücuda bol geliyor görünümündedir.
  5. İshal sıklıkla hastalığa eşlik eden bulgulardandır.

Yukarıda belirtileri verilen klinik durum aşağıdakilerden hangisidir?


Kuvaşiorkor

Marasmus

Malnutrisyon

Anemi

Raşitizm


Yanıt Açıklaması:

Kuvaşiorkor: Enerji alımı yeterli, ancak protein alımı yetersizdir. Sorun kısa sürede

gelişir, ödem görülmesi temel özelliğidir. Kuvaşiorkorun belirgin özelliği ödem (vücutta su toplanması) olup çevreye ilgisizlik ve davranış bozuklukları ile karakterize edilir. Ödem; eller, ayaklar, gövde ve yüzde belirgindir, ağırlık kaybı ödemle maskelenmiştir.

Marasmus: Protein ve enerjinin aşırı yetersizliğinde görülen klinik duruma marasmus adı verilmektedir. Marasmus genellikle tek başına az miktarda olan anne sütü ile çok uzun süre beslenme veya yine uzun süre sulandırılmış süt ile beslenme sonucunda görülmektedir.

Marasmus genellikle büyümenin hızlı olduğu yaşamın ilk bir yılı içinde görülür.

Çocuklarda kas ve deri altı yağ dokusu azalır, “yaşlı yüz” görünümü vardır.

Saçlar ince, seyrek, cansız ve kurudur. Cilt ince, kıvrımlı, gevşek ve adeta vücuda

bol geliyor görünümündedir. İshal sıklıkla hastalığa eşlik eden bulgulardandır.

Malnutrisyon: Kötü beslenmeye denir. Anemi: Demir eksikliğidir. Demir yetersizliğinin belirtileri: Yorgunluk ve halsizlik, solunum güçlüğü, baş dönmesi, bulanık görme, baş ağrısı, uykusuzluk, titreme, iştahsızlık, deride ve göz kapaklarının iç kısmının çevresinde solukluk, elde avuç içi çizgilerinde solukluk görülür. İleri düzeyde kansızlıkta ise; çarpıntı, kalpte üfürüm, kalp genişlemesi, bacaklarda ödem (deri altında su toplanması), akciğerlerde ses, kaşık tırnak, toprak yeme (pika-her türlü besin dışı madde tüketimi, jeofaji-toprak yeme) veya buz yeme (pagofaji) görülür. Raşitizm: bebeklerde ve çocuklarda D vitamini yetersizliği sonucu görülür. D vitamini yetersizliği çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise osteomalasiye neden olmaktadır. Önlenmez ve tedavi edilmez ise 2-3 yaşında kemiklerde şekil bozuklukları bırakarak iyileşme görülür. Bu çocukların bacakları eğri olur, bıngıldakları geç kapanır, geç yürürler, dişleri geç çıkar, hastalıklara kolay yakalanırlar. Kız çocuklarının kemiklerinde oluşabilecek bozukluklar ileride doğum güçlüklerine ve ölümlere neden olabilmektedir. Raşitizmde bebek ve çocuklarda ayrıca terleme ve huzursuzluk, uyurken başını sağa çevirme, tokmak diz, raşitik rozary (göğüste kaburgaların ucunda düğme gibi oluşumlar), kafada alın ve yan bölgelerde çıkıntı, güvercingöğsü, kunduracı göğsü, el ve ayak bilek genişliği vb. sorunlar da görülür. Göğüs kafesinde bozuklular akciğer sorunlarına, zatürreye duyarlılığı artırır.

Yorumlar
  • 0 Yorum