Anne Ve Çocuk Beslenmesi Deneme Sınavı Sorusu #551859

Yaşa göre vücut ağırlığı ve yaşa göre boy uzunluğu düşük, fakat boy uzunluğuna göre vücut ağırlığı normal olan kronik beslenme yetersizliği aşağıdakilerden hangisidir?


Zayıflık

Düşük kiloluluk

Bodurluk

Kuvaşiorkor

Marasmus


Yanıt Açıklaması:

Zayıflık: (Boy uzunluğuna göre vücut ağırlığı): Akut o andaki, kısa-süreli malnutrisyonu tanımlar. Yaşa göre vücut ağırlığı ve boy uzunluğuna göre vücut ağırlığı düşük, fakat yaşa göre boy uzunluğu normaldir.

Düşük kiloluluk: (Yaşa göre vücut ağırlığı): Akut ve kronik veya uzun-süreli malnutrisyonu tanımlar. Yaşa göre vücut ağırlığı, yaşa göre boy uzunluğu ve boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının hepsi düşüktür.

Bodurluk: Kronik beslenme yetersizliğini tanımlar. Yaşa göre vücut ağırlığı ve yaşa göre boy uzunluğu düşük, fakat boy uzunluğuna göre vücut ağırlığı normaldir.

Kuvaşiorkor: Enerji alımı yeterli, ancak protein alımı yetersizdir. Sorun kısa sürede

gelişir, ödem görülmesi temel özelliğidir. Kuvaşiorkorun belirgin özelliği ödem (vücutta su toplanması) olup çevreye ilgisizlik ve davranış bozuklukları ile karakterize edilir. Ödem; eller, ayaklar, gövde ve yüzde belirgindir, ağırlık kaybı ödemle maskelenmiştir.

Marasmus: Protein ve enerjinin aşırı yetersizliğinde görülen klinik duruma marasmus adı verilmektedir. Marasmus genellikle tek başına az miktarda olan anne sütü ile çok uzun süre beslenme veya yine uzun süre sulandırılmış süt ile beslenme sonucunda görülmektedir. Marasmus genellikle büyümenin hızlı olduğu yaşamın ilk bir yılı içinde görülür. Çocuklarda kas ve deri altı yağ dokusu azalır, “yaşlı yüz” görünümü vardır. Saçlar ince, seyrek, cansız ve kurudur. Cilt ince, kıvrımlı, gevşek ve adeta vücuda bol geliyor görünümündedir. İshal sıklıkla hastalığa eşlik eden bulgulardandır.

Yorumlar
  • 0 Yorum