Antropoloji Deneme Sınavı Sorusu #1194870

Aşağıdakilerden hangisi, “bütün kültürlerde temel ihtiyaçların giderilmesine yönelik yollar bakımından ortaklıklar bulma özelliğini”, işlevselci kültür kuramına ilham kaynağı olarak kullanmış olan antropologdur?


Bronislaw Malinowski

Franz Boas

Auguste Comte

Marvin Harris

Emile Durkheim


Yanıt Açıklaması:

Eğer ilk başta kültür yoluyla temel ihtiyaçların giderilmesi söz konusuysa, bütün kültürlerde bu ihtiyaçların giderilmesine yönelik yollar bakımından ortaklıklar bulmak mümkün olacaktır. Örneğin İslâm’da ibadet için oruç tutma davranışı bir ayla ve günün aydınlık saatleriyle sınırlanmıştır; Hıristiyanlıkta da oruç sadece hayvansal ürünlerin yenmesinin yasak olduğu bir ayla sınırlıdır. Kültürler neden birbirlerine benzerler? sorusununu cevabı da burada yatmaktadır. Kültürün bu özelliği, Britanyalı antropolog Bronislaw Malinowski’nin işlevselci kültür kuramının ilham kaynağı olmuştur. İngiliz İşlevciliğinin kurucusu ve başta gelen kuramcısı Bronislaw Malinowski’dir (1884-1942). Polonya asıllı olan Malinowski, İngiltere’de antropoloji eğitimi görmüş ve Yeni Gine yakınlarındaki Trobriand adalarında üç yıl boyunca alan araştırması yapmıştır.

Franz Boas (1858-1942) modern antropolojinin kurucusu ve antropolojideki bütüncü yaklaşımı kişiliğinde barındıran öncü bilim insanıdır. Auguste Comte, pozitivizmin kurucusudur. Marvin Harris, Marksizmin tarihsel maddeciliğiyle ve bir ölçüde Marksçı antropolojiyle buluşan kültürel maddeci yaklaşımın günümüzdeki en önemli temsilcisidir. Emile Durkheim, toplumsal gerçekliğe ilişkin herhangi bir unsurun ancak toplumsal gerçekliğe ait bir başka unsurun sonucu olduğunu söyleyen toplumsal belirleyicilik ilkesini getirmiştir. Dolayısıyla, toplumun karşılıklı ilişkiler içinde olan bireylerden oluştuğunu kabul etmekle birlikte, bu bireylerin bireysel davranışlarıyla açıklanamayacağını öne sürmüştür.

Yorumlar
  • 0 Yorum