Antropoloji Deneme Sınavı Sorusu #1203008

Aşağıdakilerden hangisi, “Kültür endüstrisinin yarattığı ve kitlelerin tüketimine açık kültürdür." tanımını karşılayan terimdir?


Popüler Kültür

Kültürel Maddecilik

Çok Kültürlülük

Kültürel Ekoloji

Alt Kültür


Yanıt Açıklaması:

Endüstri toplumunda yerel ve değişme eğilimi düşük kültürel örüntüler, yerini çok hızla değişen ve birbiriyle yüz yüze ilişkisi olmayan kitlelerin tükettiği kültürel örüntülerle yer değiştirmeye başladı. Bu hızlı değişme ortamında bir kültür ihtiyacı ortaya çıktı ve içinde sinemanın, müziğin, sporun, medyanın ve çeşitli tüketim eğilimlerinin üretiminin yer aldığı bir kültür endüstrisi doğdu. Kültür endüstrisinin yarattığı ve kitlelerin tüketimine açık kültüre popüler kültür diyoruz. Bir başka deyişle popüler kültür, halkın standart tüketiciler kitlesi halini aldığı, üretilip kendisine sunulan ürünleri denetleme ve belirleme olanağının bulunmadığı, içinde yaratıcı ve geliştirici olarak yer almadığı, ticarî ve endüstriyel kurumlar tarafından üretilen ve dağıtılan kültürdür. Popüler kültür, tüketim toplumundan ayrı düşünülemez.

Kültürel maddecilik, her türlü kültürel özellik ve eğilimin ardında maddî ve çevresel bazı nedenlerin yattığını savunan görüştür. Özellikle endüstrileşmiş Batı ülkelerinde etnik azınlık ve göçmen dernekleşmeleri artık, yöresel bağlar, etnik aidiyet ya da iş temelinde meydana gelmektedir. Bu gibi dernekler, üyelerine iş ya da dayanışma sağlama temelinde işlev kazandılar. İşlevleri kimi zaman sendika ya da siyasal parti gibi daha geniş birliklerin işlevleriyle örtüşebilmektedir. Bu yeni toplumsal örüntü çok kültürlülük olarak adlandırılmaktadır. Kültürel Ekoloji yaklaşımı, sosyo-kültürel sistemler ile çevreleri arasındaki ilişkiye ağırlık veren ilk yaklaşımdır. Egemen kültürle bağlantısını koparmadan ancak çeşitli önemli noktalarda ayrılarak gelişen bir kültür “alt kültür” olarak tanımlanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum