Arapça 1 Deneme Sınavı Sorusu #1295551

Aşağıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?                                                        i. Mubteda isim cümlesinin iki öğesinden biridir.                                                      ii. Haber isim cümlesinin öznesidir.                                                                           iii. Haberin mubtedaya sadece erillik-dişilik yönünden uyması yeterlidir.            iv. Mubteda her zaman merfû olduğu için yeine kullanılan zamir de merfû munfasıl zamir olmalıdır.                                                                                             v. Mupteda ve haber birbirlerine  tekillik çoğulluk bakımından bağlıdır.


ii ve iv

iii ve v

i, iv ve v

ii, iii ve v

i, ii ve iv


Yanıt Açıklaması:

Arapçada isimle başlayan cümleye isim cümlesi denir. İsim cümlesi iki ögeden oluşur. 1) Mubteda 2) Haber Mubteda: İsim cümlesinin öznesinin adıdır. Daima merfûdur. Çoğunlukla belirlidir. Cümleye genellikle bu öge ile başlanır. Haber: Cümlenin yüklemi olan ögedir. Daima merfûdur. Genellikle mubtedadan sonra gelir. Tek bir kelime olduğunda çoğunlukla belirsizdir.

Haber olan sözcük mubtedaya tekillik, ikillik, çoğulluk bakımından (sayıca) uyduğu gibi, erillik dişillik yani cinsiyet yönüyle de uyar.

Mubteda her zaman merfû olduğu için, mubteda olan bir ismin yerini tutacak zamir de doğal olarak ayrık özne zamiri, yani merfû munfasıl bir zamir olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum