Arapça 4 Deneme Sınavı Sorusu #738915

Aşağıda verilen terim-açıklama eşleşmelerinden doğru olanı hangi şıkta verilmiştir?

1. Temyiz

a. Temyîzden önce zikredilen zâhir (açık) müphem isimdir.

2. Mümeyyez

b. Kapalılığı yanına bir kelime eklenerek giderilen isimdir.

3. Melfûz mümeyyez

c. Zikredilmeyen ama konuşmadan anlaşılandır.

4. Melhûz mümeyyez

d. Müphem (kapalı) olan isim (zat) veya nispeti (cümleyi) açıklamak için zikredilen nekre isimdir.


1a, 2b, 3c, 4d

1c, 2d, 3a, 4b

1b, 2a, 3d, 4c

1d, 2b, 3a, 4c

1d, 2c, 3b, 4a


Yanıt Açıklaması:

Türkçede “asıl sayı sıfatı” dediklerimiz, Arapçada sıfat kabul edilmez. Örneklerle açıklarsak, “Üç öğrenci sınıftan çıktı ِّ Arapçada asıl sayılardan sonra “Temyîz” kavramı söz konusudur. Temyîzin tarifi şöyledir: Temyîz, müphem (kapalı) olan isim (zat) veya nispeti (cümleyi) açıklamak için zikredilen nekre isimdir. (Otuz turist gördüm) cümlesinde müphem olan isim (zat), ينَ ِ َث َلا .sayısıdır ث ا ً deki kapalılığı giderdiği için temyîzdir. “Otuz” kelimesi, muhatabın zihninde sayılan şeyin ne olduğu konusunda bir açıklık sağlamaz. Bunu muhatabın zihninde netleştirecek bir kelime zikrederiz ki, bu kelimeye temyîz denir. ً(Köy hava yönünden iyidir/Köyün havası iyidir) cümlesinde ً َاء َو ه cümledeki kapalılığı giderdiği için temyîzdir. Müphem olana da mümeyyez denilir.

Mümeyyez iki çeşittir:

a. Melfûz (telaffuz edilen) mümeyyez: Bu, temyîzden önce zikredilen zâhir (açık) müphem isimdir. Yukardaki örnekte geçen ينَ ِ َث َلا melfuz ث mümeyyezdir.

b. Melhûz (anlaşılan) mümeyyez: Bu, zikredilmeyen ama konuşmadan anlaşılandır. ً َاء َو ُ ه ة َ ي ْ القر ِت َ َ َاب ط (Köy hava yönünden iyidir/Köyün havası iyidir) cümlesinde mümeyyez, melhûzdur 

Yorumlar
  • 0 Yorum