Arkeolojik Alan Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1397399

Kültür ve Turizim Bakanlığı antik tiyatroların konser için kullanımında neye dikkat etmektedir?


Modern ses düzeneği kullanılmaksızın doğal akustik ile ses desibeli düşük tutulması zorunluğunu göz alarak konser yapılmasına izin vermektedir.

İhale ile en yüksek ödemeyi yapana kullanım izni vermektedir.

Antik tiyatrolarada yalnızca ve yalnızca kendi özünü koruması için antik çağdaki oyun ve konserlerin kndi tekniği çerçevesinde yapılası koşulu ile izin vermektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı birime bağlı senfoni orkestrası, devlet balesi ve benzeri gibi kuruma bağlı birmlere ait konserleri verilmesi için izin vermektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yapısal özellikleri nedeniyle hiçbir antik tiyatroda modern konserler için izin vermemektedir.


Yanıt Açıklaması:

Efes Antik Tiyatrosu ile Aspendos Antik Tiyatrosu’dur. Her iki tiyatro da kültür ve sanat festivalleri kapsamında, konser etkinlikleri için kullanılmıştır. Ses titreşimlerinin mimari elemanlar üzerindeki olumsuz etkisinin yanı sıra, kapasitesinin üzerinde bir seyirci kitlesi de oldukça zarar vermiştir. Bunun üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı yapıları bu tür kullanımlara kapatmış, ses düzeni olmaksızın tiyatronun kendi akustiğini kullanacak düşük desibelli konserlere oldukça kontrollü bir biçimde izin vermeye başlamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum