Arkeolojik Alan Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #348388

Aşağıda verilenlerden hangisi rölöve ile ilgili verilen doğru bir bilgidir?


Bir kısmı ayakta kalabilmiş olan yapının, ilk inşa edildiği dönemdeki mimari biçimlenmesinin, plan şemasının, mimari süslemelerinin, kullanım özelliklerinin nasıl olduğunun ortaya çıkarılması amacıyla yapılan kuramsal bir çalışmadır.

Bu çalışmada yapıdaki özgün yerleri belirlenen mimari parçalar sayısal ortamda hazırlanan 3-boyutlu modellerde ve 2-boyutlu mimari çizimlerde özgün yerlerine yerleştirilir.

Bu çalışmada malzeme analizleri kapsamında saptanan malzeme çeşitlerinden yola çıkılarak, yapının tarihsel süreci içinde yaşadığı fiziksel ve işlevsel değişiklikleri saptamak mümkün olabilir.

Bu çalışma kapsamında, yapının ana mimarisinin yanı sıra yaşamı boyunca geçirdiği her türlü evrenin, her türlü müdahalenin anlaşılmaya çalışılması, yapının evrelerinin ortaya çıkarılması esastır.

Mevcut yapının ve kalıntılarının gerekli mimari ölçekler dâhilinde (1/200, 1/100, 1/50) mimari çizime aktarılmasıdır.


Yanıt Açıklaması:

A, B, C ve D seçeneklerinde verilenler restitüsyon ile ilgilidir. Yapının ayakta kalabilmiş mevcut durumunun mimari olarak ifade edilmesine “yapının rölövesi” adı verilir. Bir diğer tanımla rölöve, mevcut yapının gerekli mimari ölçekler dâhilinde (1/200, 1/100, 1/50) mimari çizime aktarılmasıdır. Rölöve çalışmaları iki temel adımda tanımlanabilir: Yapının ve yakın çevresinin ölçülmesi (arazi çalışması) ve arazide toplanan verinin işlenerek 2-boyutlu mimari çizime ve 3-boyutlu sayısal modellere dönüştürülmesi (ofis çalışması).

Yorumlar
  • 0 Yorum