Arkeolojik Alan Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #347374

Bilmediğimiz, kendimize yabancı olduğunu düşündüğümüz bir nesneyi kabullenme ve koruma eğiliminde olmamız oldukça zordur. Bu nedenle öncelikli olarak arkeolojik alanlara yakın bölgelerde yerel halkın kültür mirası sahiplenmesine yönelik sürdürülebilir kültür turizmini geliştirme bilinci aşılanmalıdır. Aşağıdakilerden hangisi bu amaç için öncelikle yapılması gerekenlerden biri değildir?


İlk ve orta dereceli okul öğrencileri ve öğretmenlerine yönelik eğitim çalışmalarına ağırlık verilmeli, bu amaçla çeşitli faaliyetler düzenlenmeli, bilgilendirici doküman ve promosyonlarla etkinliklere katılım desteklenmelidir.

Yerel halk alanın ve bölgenin özellikleri konusunda donanımlı hale getirilmelidir.

Yerel halkın (paydaşların) eğitimi için STK’ larla iş birliği içinde bölge şartlarına uyarlı çalışmalar yapılmalıdır.

Bölgede kamuyu temsil eden bütün taraflar, özellikle kolluk kuvvetleri ile alanla ilişkili olup doğrudan ya da dolaylı olarak alanın varlığından yarar sağlayanlar (turizmciler, işletme sahipleri vb.) bilgilendirilmelidir.

Ziyarete açık arkeolojik alanın yer aldığı bölgenin coğrafi, doğal ve beşerî koşulları hakkında ziyaretçilere mutlaka ziyaret öncesi bilgi sunulmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Ziyarete açık arkeolojik alanın yer aldığı bölgenin coğrafi, doğal ve beşerî ?koşulları hakkında ziyaretçilere ziyaret öncesi bilgi sunulması, yerel halkın kültür mirası sahiplenmesine yönelik sürdürülebilir kültür turizmini geliştirme bilinci aşılanması ile ilgili değil ziyaretçilerin bilgilendirilmesi ile ilgilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum