Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1 Deneme Sınavı Sorusu #985

Mustafa Kemal'in (Atatürk) Şam'da kurduğu Vatan ve Hürriyet Derneği'nin daha sonra Ahmet Rıza Bey'in Terakki ve İttihat Cemiyeti ile birleşmesinin altında yatan fikir ile Amasya Genelgesi'nde alınan hangi karar birbirine benzemektedir?


Doğu illeri adına Erzurum'da bir kongre toplanacaktır.
Anadolu’nun her bakımdan en güvenilir yeri olan Sivas’ta hemen milli bir kongre toplanacaktır.
Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.
Her ihtimale karşı bu mesele milli bir sır olarak tutulmalı ve temsilciler gereğinde yolculuklarını kendilerini tanıtmadan yapmalıdırlar.
Bütün illerden milletin güvenini kazanmış üçer delege meseleri görüşmek için hemen yola çıkacaktır.

Yanıt Açıklaması: İttihat ve Terakki Cemiyeti devletin içine düştüğü acz durumdan kurtulmasının yolunun Meşrutiyetin tekrar ilan edilmesinden geçtiğini düşünmekteydi. 1902 yılına gelindiğinde İttihat ve Terakki Cemiyeti arasında fikir ayrılıkları belirdi ve cemiyet ikiye bölündü. Buna göre yabancı müdahalesini isteyenler Prens Sabahattin Bey’in başkanlığında “Teşebbüs-i şahsi ve Adem-i Merkeziyet” adı altında birleşerek çalışmalarını sürdürdü. Müdahaleye karşı olanlar ise Ahmet Rıza Bey’in başkanlığında “Terakki ve İttihat” adı altında birleştiler. Dolayısıyla Ahmet Rıza Bey memleketin içine düştüğü durumdan yine milletin kendisinin kurtaracağını düşünmekteydi. Mustafa Kemal (Atatürk) tarafından Şam'da kurulan Vatan ve Hürriyet Derneği'de daha sonra Ahmet Rıza Bey'in görüşü altında birleşmişti. Amasya Genelgesi'nde alınan "milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır fikri" tam olarak da Ahmet Rıza Bey'in benimsediği fikiri açıklamaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum