Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1091286

"Millet Meclisinin hakkını ve hâkimiyetini savunmak, otokratik şef usulü bir idareye karşı meşru ve yasal yanıt vermek, yasal kurallara aykırı millet egemenliği ile örtüşmeyen ayrıcalıkları, örgütleri ve uygulamaları ortadan kaldırmak için örgütlendiklerini belirten"

Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisinin demokratik bir nitelik kazanmasında önemli bir görev yapmış olan ,zaman zaman da hükûmete karşı muhalefet görevini yapan  grup hangisidir?


Birinci Grup,

İkinci Grup,

Tesanüd Grubu,

İstiklal Grubu,

Islahat Grubu,


Yanıt Açıklaması:

İkinci Grupçular, Millet Meclisinin hakkını ve hâkimiyetini savunmak, otokratik şef usulü bir idareye karşı meşru ve yasal yanıt vermek, yasal kurallara aykırı millet egemenliği ile örtüşmeyen ayrıcalıkları, örgütleri ve uygulamaları ortadan kaldırmak için bu grubu kurduklarını belirtmişlerdir.Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisinde hükûmete karşı muhalefet görevini yapmış, Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisinin demokratik bir nitelik kazanmasında önemli işlevi olmuştur. İkinci Grup, yelpazesini oldukça geniş tutmuştur. Üyeleri arasında tutarlı bir görüş birliği yoktur. Es- ki İttihatçılardan, İtilafçılardan, Saltanatçılardan, İslamcılardan, Bolşeviklerden üyesi vardır. Ortak noktaları; başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere hükûmete muhalefet etmektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum