Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1 Deneme Sınavı Sorusu #838670

1.Meclisteki Yeşil Ordu Grubunun bir kesimi tarafından kurulan,Afyon’da, Yozgat’ta Sivas’ta, Çorum’da, Akdağmadeni’nde yoğun çalışmalarla birçok taraftar toplayan,Dönemin içişleri ve milli Eğitim bakanlığı tarafından üyeleri görevlerinden atılan parti aşağıdakilerden hangisidir?


Halk Fırkası,

Türkiye Kominist Partisi,

Hürriyet ve İtilaf Partisi,

Serbest Cumhuriyetci Parti,

Türkiye Halk İştirakiyûn Partisi,


Yanıt Açıklaması:

Yeşil Ordu hareketinin durdurulmasına karar verilince Yeşil Ordu’nun sol kanadı- nı oluşturan bazı kişiler Türkiye Komünist Partisine geçmedi. Bir süre gizli Türkiye Komünist Partisi adı altında çalışmalarını sürdürdüler. 7 Aralık 1920’de Tokat Milletvekili Nazım, Bursa Milletvekili Şeyh Servet ve Afyon Milletvekili Mehmet Şükrü, Baytar Binbaşı Hacıoğlu Salih, Ziynetullah Nuşirevan emeği temel ilke alarak Türkiye Halk İştirakiyûn Partisini kurdular. Emek gazetesini çıkardılar. Yeşil Ordu’nun tabanını kendi yanlarına çekmek için, Yeşil Ordu’nun, Türkiye Halk İş- tirakiyûn Partisi’ne dönüştüğü propagandasını yaptılar.

Parti; Afyon’da, Yozgat’ta Sivas’ta, Çorum’da, Akdağmadeni’nde aktivitesini ar- tırdı. İçişleri Vekili, memurlardan bu partiye girenlerin görevlerine son verdi. Maarif Vekili, maarif müdürlerine bir genelge göndererek ‘’maarif mensuplarının” bu partiye girmelerine izin verilmemesini istedi.

Yorumlar
  • 0 Yorum