Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1 Deneme Sınavı Sorusu #802

1913 ve 1915 yıllarında düzenlenen sanayi sayımları sonuçlarına göre bugünkü Türkiye sınırları içinde kalan sınai tesislerinin dağılımı faaliyet alanına göre şöyleydi:20 un değirmeni, 2 makarna fabrikası, 1 bira fabrikası, 6 konserve fabrikası, 1buz imalathanesi, 3 kireç-3 tuğla imalathanesi, 7 kutu imalatı, 2 yağ imalatı, 2 sabun imalatı, 2 porselen imalatı, 11 tabakhane, 7 marangoz ve doğrama atölyesi, 7 yünlü dokuma fabrikası, 2 pamuk iplik ve dokuma fabrikası, 30 ham ipek atölyesi, 1 ipekli dokuma fabrikası, 5 çeşitli dokuma fabrikası, 35 matbaa, 8 sigara kâğıdı fabrikası, 5 madeni eşya fabrikası ve 1 kimyasal ürün fabrikası.Bu bilgilerden yol çıkarak yargılardan hangisine ulaşılabilir?


Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Almanya ile olan ithalat ve ihracat ilişkilerinde kayda değer bir artış görülmektedir.
Osmanlı Devleti sanayileşmesini tamamlayan ülkelerin bir ham madde ve pazar alanı haline gelmiştir.
Anadolu topraklarındaki sanayi faaliyetleri çoğunlukla temel ihtiyaçlara yönelik ve mali getirisi az olan ürünler üzerine kurulmuştur.
Osmanlı Devleti tüm üreticilerden olduğu gibi çiftçilerden ve iş adamlarından da vergi almaktadır.
Osmanlı Devleti'nde tüm sanayi faaliyetleri İstanbul, İzmir, Adana, Bursa gibi büyük şehirlerde toplanmıştır.

Yanıt Açıklaması: Osmanlı Devleti'nde imkanlar dahilinde sanayi ürünleri genel olarak vatandaşların temel ihtiyaçlarına yönelik olarak ve ağır sanayi ürünleri gibi getirisi çok olmayan ürünler üzerine kuruluştur.
Yorumlar
  • 0 Yorum