Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1089136

Birinci TBMM de  yer alan ,İslamcı sosyalizmi savunan öncülüğünü de Hakkı Behiç Beyin yaptığı, Ankara ve Eskişehir’de  birer merkezi olan , Çerkez Ethem Beyinde çıkardığı   “Seyyare-Yeni Dünya” adlı bir “İslam Bolşevik Gazetesi” ile destek olduğu grup aşağıdakilerden hangisidir?


Halk Zümresi Grubu,

Islahat Grubu,

Tesanüd Grubu,

Yeşil Ordu grubu,

İstiklal Grubu,


Yanıt Açıklaması:

Yeşil Ordu

İtilaf Devletleri’nin Osmanlı topraklarını adım adım işgal etmeleri, bir kısım Osmanlı aydınını, Batı emperyalizmine karşı savaşan Bolşevizm’e (sosyalizme) yöneltmiştir.

Sivas Kongresi’ne katılan üyelerden bazıları geleceğin şarkta olduğunu düşüne- rek, Anadolu’da Rusya’nın yardımıyla bir devrim yapmayı tasarlamışlardı. Bunların öncülüğünü de Hakkı Behiç Bey yapıyordu.  Yeşil Ordu Cemiyeti’nin Ankara ve Eskişehir’de de birer merkezi vardı.

İslamcı sosyalizmi savunan Yeşil Ordu Cemiyeti, Ethem Beyle (Çerkez Ethem) ilişki kurmuşlardır. Sosyalizmi tek kurtuluş yolu olarak gördüğü- nü söyleyen Ethem Bey, bu doğrultuda kamuoyu oluşturmak için Ağustos sonlarında “Seyyare-Yeni Dünya” adlı bir “İslam Bolşevik Gazetesi” çıkararak Yeşil Or- du Cemiyeti’nin propagandasını sürdürmeye devam etmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum