Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2 Deneme Sınavı Sorusu #4873

17 Şubat – 4 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilen Türkiye İktisat Kongresi’nde aşağıdaki alanlardan hangisine yönelik bir karar ve uygulama söz konusu olmamıştır?


Türkiye Devleti'nin uygulayacağı ekonomik modelin tespit edilmeye çalışılması
Ülkenin her yerinden ve ekonomik hayatın her sahasından temsilcilerin katılımının sağlanması
Devlet idaresinde tekellerin oluşturulması
Ekonomik kalkınma sürecinde toplumun üstlenmesi beklenen üretici, yapıcı rolün ortaya konması
Ticaret, doğal kaynakların kullanımında israftan kaçınma, iş hayatında kooperatifçilik gibi konuların görüşülüp formüle edilmesi

Yanıt Açıklaması: 17 Şubat – 4 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilen Türkiye İktisat Kongresi’nde Türkiye devletinin uygulayacağı ekonomik model tespit edilmeye çalışılmıştır. Ülkenin her yerinden ve ekonomik hayatın her sahasından temsilciler halkın temsilcileri olarak görülmüş, “ Halkın sesi hakkın sesidir” anlayışı ile gerçekten milli ve milletin destek vereceği bir program yapılmaya çalışılmıştır. Burada kabul edilen Misak-ı İktisadi ile de ekonomik kalkınma sürecinde toplumun üstlenmesi beklenen üretici, yapıcı rol ortaya konmuştur. İktisadi yemin ile ortaya konan esaslara bakıldığında Türkiye’de fikir hayatının son iki yüzyılına konu problemleri, bunları halletmek için ortaya konan çıkış yollarını ve tekliflerin özünü içerdiğini söylemek mümkündür. Çalışma hayatından, dini ilişkilere, siyasi idareden insan yetiştirme şekline, insan ilişkilerinden hayvan haklarına, ticaret, doğal kaynakların kullanımında israftan kaçınmaya, iş hayatında kooperatifçilikten idarede milli hâkimiyetin korunmasına, dil ve kültür politikalarına kadar pek çok husus adeta formüle edilmiştir. Buna göre, Türkiye halkı tahribat yapmaz imar eder. 2- Türkiye halkı vakit, servet ve ithalatta israf yapmaz, kullandığını kendi üretir. 3- Türkiye halkı hırsızlık, yalancılık ve tembelliğe düşmandır, faydalı yenilikleri severek kabul eder, mukaddesatına, vatanına karşı olanlardan nefret eder. 4- Türkler her yerde hayatını kazanacak şekilde yetişir, irfan ve marifet aşığıdırlar. 5- Taassuptan uzak dindarâne bir sağlamlık esastır. 6- Türk serbest çalışmayı tercih eder, tekelciliğe karşıdır. 7- Türkiye halkı ormanlarını evladı gibi sever, orman yetiştirip madenlerini kendi işletir. 8- Türk halkı yabancı sermaye düşmanı değildir. Kendi dili ve kanununu kullanmayan müesseselerle çalışmaz. 8- İlim ve sanat hayatını yenilik esası üzerine tesis eder. 9 – Meslek ve sanat erbabı birlikler oluşturarak dayanışma yapar. 10 – Türkiye halkı, milli hâkimiyet esasından vazgeçmez. Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, Türkiye ekonomisi ve uygulanacak ekonomik program hakkında ayrıntılı bilgi sunan Türkiye İktisat Kongresi, devlet idaresinde tekellerin oluşturulması gibi bir karar ve uygulamaya yer vermemiştir.
Yorumlar
  • 0 Yorum