Avrupa Birliği Deneme Sınavı Sorusu #522509

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği Hukuku’nda “farklılaştırılmış bütünleşme” kavramı ile ilgili olarak yanlış bilgi içermektedir?

 


Üye devlet ve kapsanan politika alanı sayısındaki farklılık sebebiyle, farklılaştırılmış bütünleşme mantığı gelişmiştir.

 

Farklılaştırılmış bütünleşme, AB hukukunun bazı üye devletlerde farklı içeriğe sahip olabileceği anlamına gelmektedir.

 

Farklılaştırma, oldukça az sayıdaki üye devlet ve politika alanı yönünden gerçekleşmektedir.

 

Farklılaştırılmış bütünleşme, her politika alanı bakımından her üye devletin aynı hız ile ilerlememesi imkânı ve ihtimali olarak tanımlanabilir.

 

Farklılaştırılmış bütünleşme; dışta kalma imkânı, daha ileri bütünleşmeyi takip etme yükümlülüğü ve güçlendirilmiş işbirliği mekanizması unsurları açısından üye devletlere göre değişiklik gösterebilir.


Yanıt Açıklaması:

Avrupa bütünleşmesi, ortaya çıkışı ile birlikte “birörnek bütünleşme,” yani kapsadığı her politika alanı bakımından her üye devletin aynı hız ile ilerlemesi mantığını gütmüştür. Ancak sonraları, özellikle üye devlet ve kapsanan politika alanı sayısındaki artış nedeniyle, “farklılaştırılmış bütünleşme” mantığı gelişmiştir. Farklılaştırılmış bütünleşme, en yalın haliyle, ister kalıcı ister geçici biçimde olsun, her politika alanı bakımından her üye devletin aynı hız ile ilerlememesi imkânı veya ihtimali olarak tanımlanabilir. Farklılaştırılmış bütünleşme, hukuki açıdan da, AB hukukunun bazı üye devletlerde farklı içeriğe sahip olabileceği anlamına gelmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum