Avukatlık Ve Noterlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #392593

Avukatın statüsünden kaynaklanan yetkileri ile ilgili aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur?


Avukat kendisine intikal eden dava ve işlerde müvekkiliyle karşı tarafı uzlaşmaya davet edemez.

Avukat baro organlarındaki görevi dolayısıyla öğrendiği hususları açığa vuramazken, avukatlık görevi dolayısıyla öğrendiklerini açığa vurabilir.

Avukatın kural olarak duruşmayı terk etme yetkisi mevcuttur.

Avukat, vekalet aldığı işlerde, ilgili yargı mercii aracılığı ile ve bu yargı merciinin tebligat konusunda bir kararı olmaksızın, diğer tarafa adli kağıt tebliğ edebilir.

Avukatlık Kanunu’nun 56. maddesi gereğince avukat, her işlemde kendisine verilen vekaletnamenin aslını kullanmak zorundadır.


Yanıt Açıklaması:

Avukat kendisine intikal eden dava ve işlerde müvekkiliyle karşı tarafı uzlaşmaya davet edebilir. Avukatlık Kanunu gereğince: “avukatların, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi gerekse Türkiye Barolar Birliği ve barolar organlarındaki görevleri dolayısıyla öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır. Avukatın kural olarak duruşmayı terk etme yetkisi yoktur. Avukatlık Kanunu gereğince, avukat vekil edenin kendisine verdiği vekaletnamenin örneğini çıkararak aslına uygunluğunu imzasıyla onaylamak suretiyle kullanmak yetkisine sahiptir. Avukat, vekalet aldığı işlerde, ilgili yargı mercii aracılığı ile ve bu yargı merciinin tebligat konusunda bir kararı olmaksızın, diğer tarafa adli kağıt tebliğ edebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum