Bahçe Tarımı 1 Deneme Sınavı Sorusu #1058588

Aşağıdakilerden hangisi meyve ağaçlarında çiçek dökümü döneminde görülen durumlardan biridir?


Dişi organı kusurlu olan çiçekler dökülmektedir.

Birinci dökümden 15-20 gün sonra meydana gelmektedir.

Dökülen küçük meyvelerde döllenmenin olmadığı tespit edilmiştir.

Meyveler iri fındık büyüklüğünü aldığı zaman meydana gelir.

 Meyvelerin olgunlaşma periyodunun sonunda tam olgunlaşmadan hemen önce meydana gelir.


Yanıt Açıklaması:

Meyve ağaçlarında görülen çiçek ve meyve dökümlerini 4 grupta toplamak mümkündür: 

1. Çiçek Dökümü: Çiçeklenmeden hemen sonra meydana gelmektedir. Dişi organı kusurlu olan çiçekler dökülmektedir. Bu döküm çiçeklenmeden sonra ortalama iki hafta sürer. 

2. Küçük Meyve Dökümü: Birinci dökümden 15-20 gün sonra meydana gelmektedir. Dişi organ tamamen normal yapıdadır. Dökülen küçük meyvelerde döllenmenin olmadığı tespit edilmiştir. Dökülen çiçeklerde tozlanma olmasına rağmen, polen tüpü gelişmesi engellendiği için döllenme gerçekleşmemektedir. Bu dönemde dökülen çiçekler normal görünüşlü olup, meyveler birinci döküme göre daha iri bir safhadadırlar, bazen de taç ve çanak yapraklarının ve dişicik borusunun kuruyup düştüğü görülür.

3. Haziran Dökümü: İkinci dökümden yaklaşık 1 ay sonra meyveler iri fındık büyüklüğünü aldığı zaman meydana gelir. Haziran dökümü, ağaç üzerindeki meyve miktarını ayarlayıcı bir etki yapar. Bu döküm aynı zamanda ağaçlarda seyreltme etkisi yapmaktadır. Haziran dökümünün önemli nedenleri; meyveler arasındaki besin maddeleri bakımından rekabet, döllenmiş tohum sayısı bakımından farklılık, tohum kalitesi ve hormon düzeyleridir. Bu dökümde ikinci dökümden farklı olarak meyveler daha iri olup, ikinci dökümde tohumlar bozulup dağılmasına karşılık, bu dökümde dokular gelişmemektedir. 

4. Hasat Önü Dökümü: Meyvelerin olgunlaşma periyodunun sonunda tam olgunlaşmadan hemen önce meydana gelen dökümlerdir.

Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum