Bahçe Tarımı 1 Deneme Sınavı Sorusu #1066622

Aşağıdaki işlemlerden hangisi doku kültürü ile çoğaltma esnasında diğerlerinden farklı bir aşamada gerçekleştirilir?


Bitki materyalinin alınması

Kullanılan malzemelerin otoklavda steril edilmesi

Sürgünlerin, oksin hormonu içeren ortamlara aktarılıp köklenme için uyarılması

Dikim işleminin özel steril kabinlerde yapılması

Dokuların besin ortamına dikilmesi


Yanıt Açıklaması:

Doku kültürü ile çoğaltmanın aşamaları; başlangıç, sürgün çoğaltma, köklendirme ve dış koşullara aktarma.
1. Başlangıç (ilk geliştirme veya kurulum) aşaması: Bitki materyalinin alınması, besin ortamlarının hazırlanması, ve dokuların besin ortamına dikilmesidir. Tüm aşamaların aseptik koşullarda yapılması; doku parçalarının dezenfeksiyonu; kullanılan tüp, petri kutusu gibi malzemelerin, besin ortamlarının otoklavda steril edilmesi, dikim işleminin özel steril kabinlerde yapılması gibi işlemleri kapsar.
2. Sürgün çoğaltma (kardeşlenme, proliferasyon) aşaması: Her bir sürgün veya mikro-çelikten, en fazla sayıda yeni sağlıklı sürgün elde etme aşamasıdır. 3-4 haftada bir bu sürgünler ayrılarak her biri yeniden taze besin ortamlarına aktarılır ve çoğaltma işlemi sürekli şekilde devam ettirilir. Besin ortamındaki sitokinin grubu hormonların etkin olduğu aşamadır.
3. Köklendirme aşaması: Sürgünler, oksin hormonu içeren ortamlara aktarıldıklarında köklenme için uyarılırlar. Bitki türü ve çeşidine göre en uygun büyüme düzenleyici cinsi ve dozu ayarlanmalıdır.
4. Dış koşullara aktarma (aklimatizasyon) aşaması: Yapay besin ortamlarında ve kontrollü iklim odalarında tüp ve cam kapların içinde yetiştirilen bitkilerin normal atmosfer koşullarına uyum sağlamaları ve toprağa aktarılmaları, en kritik aşamalardan birisidir. Nem bakımından kontrolün çok
iyi yapılması gereklidir. Bu aşamada sisleme sisteminden yararlanılabilir.

Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum