Bakıma Gereksinimi Olan Engelli Bireyler 1 Deneme Sınavı Sorusu #799826

I. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelli olanların oranı kentte daha yüksektir.

II. Süreğen hastalığı olan kadınların sayısı, süreğen hastalığı olan erkeklerin sayısından daha yüksektir.

III.Engelli nüfus içerisinde süreğen hastalığı olmayan engellilerin okuma yazma oranı süreğen hastalığı olan gruba göre daha düşüktür.

IV. Engelli nüfusun içerisinde hiç evlenmeyen kadınların oranı, hiç evlenmeyen erkeklerin oranından yüksektir.

Yukarıda Türkiye Engelliler Araştırması'nın bazı sonuçları verilmiştir. Bu verilenlerden doğru olan aşağıdakilerden hangisidir? 


II ve III

III ve IV

I,II ve IV

I,III ve IV

II,III ve IV


Yanıt Açıklaması:

U¨lke genelinde engellilerle ilgili ilk büyük çalışma 2002 yılı nüfus sayımında gerçekleştirilen Türkiye Engelliler Araştırmasıdır. Bu araştırmanın sonuçları 2003 yılında yayınlanmıştır ve bu araştırmaya göre;

  •  Engellilerin Türkiye'deki toplam nüfus içerisindeki oranı %12.29’dur. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerin oranı %2.58 iken süreğen hastalığı olanların oranı ise % 9.70’dir.

  •  Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelli olanların nüfus cinsiyet ayrımında incelendiğinde, erkeklerin oranının daha yüksek olduğu, süreğen hastalığa sahip olan nüfusta ise kadınların oranının daha yüksek olduğu gözlenmektedir.

  •  Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelli olanların oranı kırda daha yüksek iken süreğen hastalığa sahip olanların oranı kentte daha yüksektir.

  • Engelli nüfusun okuryazarlık oranı incelendiğinde, altı ve daha yukarı yaştaki kişilerden okuma yazma bilmeyenlerin oranı ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerde %36.33 iken süreğen hastalığı olanlarda %24.81 olduğu görülmektedir. Toplam nüfus için bu oran %12.94’tür.

  • Engelli nüfusun medeni durumu cinsiyet ayrımında incelendiğinde, hem ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelli olanlarda hem de süreğen hastalığı olanlarda evli olan erkeklerin oranının, kadınlardan daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum