Bakıma Gereksinimi Olan Engelli Bireyler 1 Deneme Sınavı Sorusu #803280

Dünya Engellilik Raporu (DER) ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru değildir?


DER, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası işbirliğiyle geliştirilmiştir.

9 Haziran 2011 tarihinde, Amerika Birleşik Devletlerinin New York eyaletindeki Birleşmiş Milletler (BM) binasında dünya kamuoyuna sunulmuştur.

Engelliliği global olarak resimleyen ve engellilik hakkında en sağlıklı kanıtları bir araya getiren ilk önemli girişimdir.

Raporun ana konusu engellilik durumu oluşmadan öncesine yönelik önleyici hizmetlerdir.

Engelli olmayı anlamayı kolaylaştırmakta ve aynı zamanda hükümetler ve kamuoyunu engelliliğin önemi açısından bilgilendirerek önerilerde bulunmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

DER ilkelerini a) Engelliliği anlamak, b) Engellilik-Global çerçeve, c) Genel sağlık bakımı, d) Rehabilitasyon, e) Yardım ve destek, f ) Kolaylaştırıcı çevre, g) Eğitim, h) İş ve istihdam, ı) İleriye doğru öneriler olmak üzere dokuz bölümden oluşmakta, engelli olmayı anlamayı kolaylaştırmakla kalmayıp, ilgili alanlardaki mevcut global bilimsel verileri kapsamlı olarak analiz etmekte ve aynı zamanda hükümetler ve kamuoyunu engelliliğin önemi açısından bilgilendirerek önerilerde bulunmaktadır. Bu raporun amaçlarından biri de engelliliği bir insan hakları konusu olarak vurgulayan ‘Birleşmiş Milletler Engeli Olan Bireylerin Hakları Bildirgesi’nin hayata geçirilmesini kolaylaştırmak ve ulusal ve uluslararası seviyelerde konuyla ilgili harekete geçmeye çağrı yapmaktır.
Raporun ana konusunun önleyici hizmetler olduğuna dair bir ibareye rastlanmamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum