Balık Yetiştiriciliği Deneme Sınavı Sorusu #928091

Su ürünleri üretimimizin yapısyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 


Su ürünleri üretimimiz denizlerde ve iç sularda, avcılık ve yetiştiricilik yolu ile gerçekleştirilmektedir. Su ürünleri üretimimiz avcılık karakterli olmakla birlikte, su ürünleri yetiştiriciliğinin üretim içindeki payı artış eğilimi içindedir.

Denizlerden avcılık yoluyla elde ettiğimiz üretim 1970’li yıllardan itibaren sürekli bir artış göstermişse de son yıllarda bu artışın durduğu, üretimin gerilediği görülmektedir. İç sulardan avcılık yoluyla gerçekleştirdiğimiz üretim ise son çeyrek yüzyılda çok fazla değişkenlik göstermemiş, 35-40 bin ton düzeylerinde gerçekleşmiştir. 

2015 yılı TUİK istatistiki verilerine göre toplam su ürünleri üretimimiz 672.241 ton olmuştur. Bu üretimin % 64’ü avcılık, % 36’sı yetiştiricilik yoluyla elde edilmiştir. Avcılığın % 8’i iç sulardan, % 92’i denizlerden gerçekleştirilmiştir.

Denizlerden gerçekleştirilen avcılıkta Karadeniz en önemli paya sahiptir. Son beş yılda denizlerden avcılık yoluyla gerçekleştirilen üretimde Karadeniz % 70-80’lik paylara sahip olmuştur. Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz’den daha küçük alana sahip olmasına karşın, üretim miktarı daha fazla olmaktadır.

Hepsi 


Yanıt Açıklaması:

 Su ürünleri üretimimizin yapısıyla ilgili A, B, C, D şıklarının hepsi doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum