Banka Ve Sigorta Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #1063748

“Bankalarca Karşılık Ayrılacak Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” e göre,  aşağıdaskielrden hangisi kredi ve diğer alacaklarını tahsili ile borçluların kredi değerliliğine göre belirtilen gruplara göre yapılmış bir sınıflandırma değildir?


Yakın izlemedeki krediler

Standart nitelikli krediler

Tahsil imkanı sınırlı krediler

Tahsili şüpheli krediler

Tahsili garanti krediler


Yanıt Açıklaması:

“Bankalarca Karşılık Ayrılacak Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre bankalar, kredi ve diğer alacaklarını tahsili ile borçluların kredi değerliliğine göre aşağıda belirtilen gruplara göre sınıflandırılırlar.
• Standart nitelikli krediler
• Yakın izlemedeki krediler; anapara ve faiz ödemeleri öngörülen tarihten itibaren 90 günü geçmeyen şekilde geciken krediler.
• Tahsil imkanı sınırlı krediler; anapara ve faiz ödemeleri öngörülen tarihten itibaren 90 günden fazla geciken ancak 180 günü geçmeyen şekilde geciken krediler. (Karşılık oranı: %20)
• Tahsili şüpheli krediler; anapara ve faiz ödemeleri öngörülen tarihten itibaren 180 günden fazla geciken ancak 1 yılı geçmeyen şekilde geciken krediler. (Karşılık oranı: %50)
• Zarar niteliğinde krediler; anapara ve faiz ödemeleri öngörülen tarihten itibaren 1 yıldan fazla geciken krediler. (Karşılık oranı: %100)

Yorumlar
  • 0 Yorum