Bankacılık Hizmet Ürünleri Deneme Sınavı Sorusu #1066590

1. Vesaik (Belge) karşılığı ödeme yönteminde işlemler dışalımcı tarafından başlatılmaktadır.

2. Dışalımcının ödeme yapmaması, hatta malları gümrükten çekmemesi gibi durumda bankaların hiçbir sorumlulukları bulunmamaktadır.

3.  Bu yöntem genellikle, akreditifli işlemde ortaya çıkan yüksek banka komisyonları ile masraflardan kaçınmak amacıyla tercih edilmektedir.

Yukarıda dış ticarette vesaik karşılığı ödeme yöntemiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Vesaik (Belge) karşılığı ödeme yönteminde işlemler, dışsatımcının malları gönderdikten sonra malların gümrükten çekilmesi için gerekli ve ilgili diğer belgeleri, müşterisi olduğu bir banka (Gönderi Bankası / Remitting Bank) aracılığı ile dışalımcının ülkesindeki bankaya (Tahsilat bankası / Collecting Bank) ödenmek üzere yollaması ile başlamaktadır. İşlemler, akreditifdekinin tersine, dışsatımcı tarafından başlatılmaktadır.
Dışalımcının bankasına ulaşan belgeler (Vesaik), mal bedeli tahsil edilerek ya da ödemeye ilişkin bir garanti alınarak dışalımcıya teslim edilmektedir. Ödenen mal bedeli, tekrar aynı bankalar kanalı ile dışsatımcıya ulaştırılacaktır. Burada bankalar sadece koşullu bir tahsilat yapmaktadırlar. Dışalımcının ödeme yapmaması, hatta malları gümrükten çekmemesi gibi durumda bankaların hiçbir sorumlulukları bulunmamaktadır.
Bu ödeme biçimi, dışsatımcıları akreditifli ödemelerden daha az, ama mal karşılığı ödemelerden daha fazla koruyan bir yöntemdir. Bu yöntem genellikle, birbirlerini çok iyi tanıyan dışsatımcı ve dışalımcı firmalar tarafından, akreditifli işlemde ortaya çıkan yüksek banka komisyonları ile masraflardan kaçınmak amacıyla tercih edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum